BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

15 Kasım 2012

GÜLMEK İÇİN 17, KAŞ ÇATMAK İÇİN 43 KAS GEREKİYOR

Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü Sergisi'nin tasarımcısı Dr.

Angelina Whalley, insan anatomisine ilişkin önemli bilgiler verdi. Bu bilgilere göre; kalp bir ömür boyunca yaklaşık 2 milyar 700 milyon kez çarpıyor. Gözün vücuttaki en hızlı tepki veren kasa sahip olduğu vurgulanıyor. Bir kadının ömür boyunca 35 kez doğum yapabilme potansiyeline sahip olduğu da bilgiler arasında.

Dr. Angelina Whalley, insan vücudunun mükemmelliğini şu şöyle anlatıyor: "Yaşam kalp atışlarıyla ölçülür çoğu zaman. Bu muhteşem organ, insan ömrü boyunca yaklaşık 2,7 milyar kez çarpar, saatte 284 litreden fazla kan pompalar ve vücuttan çıkarılsa da atmaya devam eder. Öyle ki, parçalara bölünse bile kaslar atışını sürdürür."

Dr. Whalley, İskeletin hareketini sağlayan kaslar için ise çarpıcı bilgileri veriyor: "Göz, tüm vücuttaki en hızlı tepki veren kastır. Saniyenin 100'de biri sürede kasılır. Gülümsemek için 17 kas kullanırken, kaş çatmak için 43 kas harekete geçer. Vücuttaki en küçük kasın boyutu 1,3 mm'den azdır. Stapedius adındadır ve kulak zarında iç kulağa titreşimleri gönderen üzengi kemiğini harekete geçirir. Vücuttaki en güçlü kas, kaba etinizdedir (büyük kabaet kası). Dil, vücuttaki en güçlü kaslardan biridir."

Ortalama kadın yumurtalığının 2 milyon yumurta içerdiğini anlatan Whalley, "Her biri sayısız kuşağın genetik koduna sahiptir. Kadınlar, yüksek estrojen seviyeleri sayesinde erkeklere göre daha iyi koku alırlar. Bir kadın, ömrü boyunca dünyaya 35 çocuk getirme kapasitesine sahiptir." diyor.

Kemikler hakkında da bilgi veren Whalley, şu ifadeleri kullanıyor: " Çene kemiğiniz vücuttaki en sert kemiktir. Doğduğunuzda 350 kemiğiniz vardı. Çocukluk evresinden sonra 144 tanesi birbirine kaynadı. Hemen hemen 7 yılda bir, vücudunuz bir tam iskelete denk olacak şekilde yenilenir. Gülmek ve öksürmek, omurgaya yürümek veya ayakta durmaktan daha fazla yük bindirir."

Kan damarları, hücreler, beyin ve sindirim sistemi ve akciğerler konusunda da Whalley'in düşünceleri şöyle: "İnsan vücudunda neredeyse 96.500 kilometre kan damarı bulunur. Alyuvarlar saniyede 2 milyon adet hızında oluşurlar. Beyin, ölümden yaklaşık 37 saat sonrasına kadar elektrik dalgaları ile sinyal göndermeyi sürdürür. Beyin, 15 yaş civarına gelindiğinde büyümesini durdurur. Ortalama bir erkek, 68 kilogramlık bir ağırlığı korumak için ömrü boyunca yaklaşık 50 ton gıda yer. Vücudun çok yağlı bir yemeği sindirmesi 6 saat sürerken, karbonhidratlı bir yemeği 2 saatte sindirir. Bir insanda yemeğin yemek borusundan aşağı inmesi 8 saniye sürer, ince bağırsakta 3-5 saat, kalın bağırsakta 3-4 gün kalır. Mideniz, kendi ürettiği asitte sindirebilmek için her 3 günde, bir yeni bir zar üretir. Ortalama insan, ömür boyu 330 milyon litre hava solur. 30 yaşın altındaki insanlar, 80 yaşın üstündekilere göre iki kat fazla oksijen alırlar."

Cihan Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ