BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

23 Kasım 2012

10 MUHAREM AŞURE


Rahman veRahim olan Allah’ın adıyla

10MUHARREM AŞURE

     Alla hu Teâlâ’ya Kâinat’ın zerresi adedince hamt, yüz binlercesalât ve selam Kâinat’ın en güzeli Hazreti. Muhammed Mustafa (s.a.v.’) e olsun.

  Değerli okurlarım! Aşure,Hicri ayların birincisi olan Muharrem’in onuncu günüdür. Muharrem ayı İslami yılın başlangıcı olması bakımından Müslümanlarca çok değerlidir.

Aşure günü adını alan bu günde oruç tutulurdu. Aşure orucu denen bu oruç, İslâm’dan önce Araplar’ca bilinirdi. Aşurekelimesinin İbranîce aşar’dan geldiği ve o günde Arapların oruç tuttuğudikkate alınırsa, kelimenin bütün Semavi diller arasında ortak bir kelimeolduğu anlaşılır.

  Bukelime Yahudilerde büyük kefaret günü için kullanılmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Medine-i Münevvere’ye geldiği zaman Yahudilerin Aşure günüoruç tuttuklarını gördü ve bunun ne orucu olduğunu sordu. Cevap olarak şöyledediler:

“Bugün, iyi bir gündür. Allah (c.c.), İsrail oğulları’nı Firavun’un zulmünden bugün kurtarmıştır. Hz. Musa (a.s) Allah’a (c.c) şükür için bugünde oruç tutmuştur. Biz de tutarız” dediler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Biz Hazreti Musa’nın (a.s.)sünnetine sizden daha yakınız dedi ve o gün oruçtuttu, ashabına da tutmalarını emir buyurdu.

Hz. Aişe’den (r.anha.) nakledilen şu hadiste, Allah Rasulü’nün (s.a.v.) Mekke-i Mükerreme döneminde de Aşure orucu tuttuğu anlaşılır.

“Cahiliye devrinde Kureyş Aşure gününde oruç tutardı. Hicrettenönce Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de Aşure orucu tutardı. Medine-iMünevvere’ye hicret ettikten sonra bu oruca devam etti. Ashabına da tutmalarınıemretti. Ertesi yıl Ramazan orucu farz kılınınca aşure günü orucunu bıraktı,isteyen bu orucu tuttu, dileyen de bıraktı.” (Buhari Savm)

  AyrıcaYahudilere benzememek için Muharrem’in 10. gününü yalnıztutmamalı 9. ve 10. günü oruç tutmalı veya 10. ve 11.günlerinde oruç tutulmalıdır. Muharrem’in ilk 10 günü ve hassaten onuncu(Aşure) günü çok faziletlidir.


Çünkü birçok muazzam hadiselere sahneolmuş hatıralı bir gündür. Şöyleki:

1-Hazreti Nuh’un (a.s.) gemisinin bugünde tufandankurtulup selamete ermesi (Aşure adlı tatlının menşei de buna dayanır.) Gemidekilero günü kutlamak istemişler ve geminin ambarında arta kalan erzakı karıştırıpbir aş pişirmişler.

2-Hazreti Âdem’in (a.s.) tevbesinin kabul edilmesi,

3-Hazreti Musa’nın (a.s.) kavminin Firavun’un zulmündenkurtulmaları,

4-Hazreti Eyyub’un (a.s.) hastalığından şifa bulması,

5-Hazreti İbrahim’in (a.s.) Nemrut’un ateşinden halasbulması,

6-Hazreti Yakup’un (a.s.) Hazreti Yusuf’a (a.s.) kavuşması ve ıstırapların sonaermesi Aşure gününde olmuştur.
  
 Hz. Ebu Hureyre’den  (r.a.) rivayet edilen hadisi şerifte: “Ramazan’dan sonra en sevaplıoruç ilahi ay olan Muharrem’de tutulandır” buyrulmuştur.(Tirmizi)

  Hz. Ali (r.a.) şöyle rivayet etmiştir: Bir adam gelip Allah Rasulü’ne (s.a.v.) sordu: “Ya Rasulallah! Ramazan’dan sonra hangi ayda oruç tutmamıemir buyurursunuz?” Efendimiz (s.a.v.) EğerRamazan’dan sonra oruç tutacaksan, Muharrem’detut! Zira o, Allah’a (c.c.) ait bir aydır. Onda bir gün vardır ki, bir kavmintevbesini o gün kabul buyurdu, başka kavimlerin de tövbe ve niyazlarını o günkabul buyururbuyururlar. (Tac: c. 2)

  Bir hadisi şerifte,”Aşure gününde evlad-ü iyalina bolluk gösterenin bütün senesinde Allah(c.c.) bolluk ihsan eder. Buyrulmuştur. Ebu Katede’ (r.a.) den şöyle rivayet edilmiştir. Güzeller güzeli(s.a.v.) Aşure günü orucunu faziletinden soruldukta: şöyle buyurdular: Geçensenenin günahlarını örter. (Sahih-i Müslim,)
        
     Aşure günü yapılması iyi olan işler:

1- Aşure günü oruç tutmaksünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) [Müslim, Tirmizi,İ. Ahmed, Taberani]

(Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler,peygamberler, şehidler ve salihlerin ibadetleri kadar sevabakavuşur.) [Şir’a]

Peygamber efendimiz(s.a.v.) bir gün öğleye doğru buyurdu ki:

(Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibidursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.)
 [Buhari, Müslim, Ebu Davud]

Peygamber efendimiz, bugün bir hurmayı mübarek ağzında ıslatıp çocuklarınağzına verirdi. Çocuklar, Resulullahın mucizesi olarak akşama kadar bir şeyyiyip içmezlerdi. Bugün bazı hayvanların bile bir şey yemediği bildirilmiştir.

Bir avcı, Aşure günü, bir geyik yakaladı. Geyik, yavrularınıemzirip akşamdan sonra dönmek üzere, avcının izin vermesi için, Resulullahefendimizden, şefaat istedi. Avcı, geyiğin akşama kalmadan hemen gelmesiniisteyince, geyik, (Bugün Aşure günüdür. Bugünün hürmetine yavrularımızıemzirmeyiz. Onun için akşamdan sonra gelmek için izin istedim) dedi. Bunu duyanavcı, geyiği Resulullaha hediye etti. O da, geyiği serbest bıraktı.

2-
 Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediyeile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaretederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)

3- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir.Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadarsadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)

(Bugün ibadettir) diye aşure pişirmek günahtır. Aşurenin bugüne mahsus ibadetolmadığını bilerek, bugün aşure veya başka tatlı yapmak günah olmaz, sevapolur. Bu inceliği iyi anlamalı. Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün desürmelenebilir. Hadis-i şerifte, (Aşuregünü ismidle sürmelenen, göz ağrısı görmez)
 buyuruldu. (Hakim)

4- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlaraselam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)

5- Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-işerifte, (Aşure günü, aile efradınınnafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyheki)

6- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a) [Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namazkılan ve haramlardan kaçan mümin içindir. Bunlara riayet etmeyen kimse, Aşuregünü, bir değil, defalarca gusletse, günahları affolmaz.]

7- İlimöğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü,ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennetegirer)buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap,[meselaİslam Ahlakı veya Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye] okumalıdır. Ayrıca Kur’an-ıkerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir’a)

  Hicrî aylar şunlardır:
 1-Muharrem,
2-Safer,
3-Rebiülevvel,
4-Rebiülâhir,
5-Cemâziyelevvel,
6-Cemâziyelâhir,
7-Recep,
8-Şaban,
9-Ramazan,
10-Şevval,
11-Zilkade,
12-Zilhicce.”.
                                  Rabbimeemanet olunuz. 

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ