BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

02 Ocak 2014

UMRE NASIL YAPILIR


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 UMRE NASIL YAPILIR?

Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, Salât ve selam bütün insanlığın Efendisi, Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun.

Değerli okurlarım! Umre: Allahu Teâlâ’ya ve gönderdiği dine inanan insanın, yaratıcısına karşı sorumluluğu “ibadet” kavramı ile ifade edilir. Bu ibadetlerden biri de, “Umre”dir. Umre kelimesi, “ziyaret etmek” anlamına gelir. Dini bir terim olarak ise Umre; “Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında Sa’y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen ibadet”tir.

Arefe ve onu izleyen kurban bayramı günleri olmak üzere yılda beş günün dışında her zaman umre yapılır.

Hanifi ve Maliki Mezhebinde, ömründe bir defa Umre yapmak Müekked sünnet, Şafii ve Hanbelî Mezheplerinde farz sayılmıştır.

Umre’nin farzları ikidir.1-İhrama girmek, 2-Beytullahı tavaf yapmak, Umrenin vacipleri, ikidir, 1-Safa ve Merve arasında Sa’y yapmak. 2-Tıraş olmak. İhram iki parça bezdir. Belden yukarısına, rıda, belden aşağısına, izar denir.

İhram, insan için bir elbise olmaktan çok niyet, tercih ve terbiyedir. Kibirden gururdan, kendini beğenmişlikten, bencillikten, gösterişten sıyrılıp, samimiyete ve takvaya ulaşmaktır

Yolculuklar günümüzde büyük imkânlar içinde yapılıyor olsa da yine meşakkatlidir. Uyku ve beslenme nizamı kendi eviniz de ve çevrenizdeki gibi dengeli değildir. Burada birçok insan gergindir. Durum ne olursa olsun mümin her zaman olgun, fedakâr ve iyiliksever olmalıdır. Yolculuktan karlı dönmeyi biliniz, Dönünce de Kabeye ulaşmış, dünyanın dört bir yanından gelen mümin Gönüllerle sel olup akmış bir müslümanın şuurunu taşıyınız. Güzel söz amel, davranışlarla dış dünyaya güzellikler aksettiriniz.

Bu yolculuk sıradan bir yolculuk değil, Allahu Teâlâ’nın rızasını kazanma yolculuğudur. Bu şuur ve heyecan içerisinde olunuz, her halükarda sabırlı ve metanetli olunuz. Yolculuğa çıkmadan eşinizle, dostunuzla, komşularınızla helalleşiniz, dargın olduğunuz kişilerle barışınız. Evinizden ayrılmadan önce iki rekât sefer namazı kılınız, abdestli olarak evinizden ayrılınız, yolculuk duasını okuyunuz.

Yanınıza ihtiyacınız kadar eşya alınız, sürekli kullandığınız bir ilacınız varsa yanınıza alınız, yolculuk ve yapacaklarınız ibadetler hakkında önceden bilgi edinin, kitap okuyunuz, çöl iklimine gidiyorsunuz, gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olduğunu unutmayınız. Uçağa, otobüslere, binerken, otellere yerleşirken aceleci olmayınız, başkalarına sıkıntı vermeyiniz, kul hakkı ihlali yapmayınız. Olgunluğu siz gösteriniz, çevrenizdekilere yardımcı olunuz. Bir süre beraber olacağınız insanlarla gerçek dost olunuz.

Vardığınız kutsal topraklar, İslam nurunun ilk yayılmaya başladığı, Güzeller güzeli (s.a.v.) in gezip dolaştığı, nice acı çilelere katlanıp mücadeleler verdiği ve nice hatıraların yaşandığı topraklardır. Bunun idrakinde olarak hareket ediniz. Umreye birçok defa gitmiş olsanız bile ilk defa gidiyormuşçasına duygularınızı taze ve canlı tutunuz.. Gereksiz yere boş konuşmalardan sakınınız. Kutsal beldede her anı dolu dolu yaşayınız. Kur’an-ı kerim okuyunuz, kaza namazı kılınız, tövbe ve istiğfar ediniz, Güzeller güzeli (s.a.v.) çokça salat ve selam getiriniz, mübarek beldelerde geçen zaman dilimini en güzel şekilde değerlendiriniz..Her ibadette olduğu gibi Umre ibadetinde de ihlas ve samimiyet esastır.İhlas ve samimi olunuz.

İHRAMA GİRME, Hava alanında ihrama girilir ve niyet edilir. İki rekât ihram namazı kılınır, İhramlı bir şekilde uçağa binilir, Cidde havalimanında inilir, otobüsle Mekke’i Mükerreme’ye gidilir, otellere yerleştikten sonra,
Tel biye, tekbir, tehlil salâvat-ı şerife getirerek Harem-i şerife girilir. Niyet edilip umre tavafı yapılır. Tavaf esnasında ilk üç şavtta ızdıbâ ve remel de yapılır. Tavaf namazından sonra Mes'aya gidilerek umrenin sa'yi yapılır. Tıraş olunup ihramdan çıkılır. Böylece umre tamamlanmış olur.

Umre ve Tavaf: Kâbe’ye yaklaşılarak, Umrenin rüknü olan tavafı yapmak için “Allah'ım Umremin tavafını yapmak istiyorum. Kolaylaştır ve kabul buyur” denilerek iki elin iç kısmı “Hacerül-Esvede” dönük olarak kaldırarak ve “Bismillahi Allahu Ekber” diyerek niyet edilir. Bu arada erkekler ihram elbisesinin üst parçasını sağ omuzlarını açıkta bırakacak şekilde örtünürler. Izdıbâ denilen ve sünnet olan bu tarz örtünüş ilk üç şavt'ın sonuna kadar sürdürülür.

Tavaf namazı omuzlar örtülü olarak kılınır. Hacda ve umrelerde kalabalık sebebiyle öpme ve dokunma mümkün olmadığından Hacerül- Esvet karşıdan selamlanır selamlama sünnettir. Eller yukarı kaldırılır hacerul esved selamlanır ve elin içyüzleri öpülür. “Bismillahi Allahuekber” denilir. Yedi dönüşten ibaret olan tavafın her bir dönüşüne (şavt) denir. Tavaf yedi şavttır. Her şavt, Hacerül-Esved’de başlar ve Hacerül-Esved’de biter.

Hacerul Esvedten bir önceki köşeye rukniyemani denir. Bu köşede selamlanır. Umre tavafının ilk üç dönüşünde erkek umreciler sağ omuzları açık da olduğu halde kısa ve çalımlı adımlar atarak koşar gibi dönüş yaparlar buna “remel denir” ve sünnettir. Hanımlar remel yapmazlar. y İzdiba ve remel yalnızca umre tavafı gibi ardından S’ay yapılacak tavaflarda yapılır.
Tavaf sırasında kitapçığımızda sunulan dualar yapılabileceği gibi, içimizden geldiği gibi de dua edilebilir. İsteyen tavaf sırasında Kur'an okuyup değişik zikirler de yapabilir. Ancak rüknü yemani ile “hacerül- Esvet” köşeleri arasında Rabbena Atina duasının okunması onun sünnetini izlemek olur.
Okunuşu; ” Rabbenâ âtina fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü'minîne yevme yekumü'l hisâb. "Anlamı!

(Rabbimiz! Bize dünyada iyilik ver, ahret­te bize iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru.)

Tavaf bitince Makam-ı İbrahim'in bir diğer ifadeyle Mescid-i Haram'ın namaz kılınabilecek uygun bir yerinde tavaf namazına niyet edilerek aynen ihram namazı gibi iki rekât tavaf namazı kılınır. Bu namaz vaciptir. Ardından dua edilir. Tavaf namazı ve duasından sonra bir miktar zemzem içilir bir miktar da başa serpilebilir. Daha sonra da “Hacerul- Esved” el işareti ile selamlanarak say yapmak için sefa tepesine gelinir. Umrenin Say'ı: Say takriben 400 m. uzunluğundaki safa ve Merve tepeleri arasında yapılır.

 Safa'dan Merve'ye dört gidiş, Merve'den Safa'ya üç gelişten ibaret olan ”say safa tepesinde başlar.” Vacip olan Sa'ye umre Sa’yı diye niyet edilerek başlanır. Say yapılırken yeşil ışıklı işaretler arasında kısa adımlarla ve alımlı tavırlarla koşarcasına yürünür. Buna” Hervele” denir ve sünnettir. Erkekler yaparlar.

Sa'yin gidiş ve gelişlerinde sunduğumuz müşterek zikirlerin okunması sünnettir. Sunulan duaların veya benzerlerinin yapılması ise sa'yin bereketlerini arttırır. Say yaparken Kur'an okunabildiği gibi herkes içinden geldiği gibi dua ve değişik zikirlerde yapılabilir, asıl olan ibadetlerde ihlâs ve samimiyettir.

Umrede Saç Kesmek Kısaltmak: Sa'yin Merve tepesinde bitirilmesinden sonra dua edilir. Orada veya ikamet mahallinde erkekler daha faziletli olduğu için saçlarını dipten keserek veya uçlarından bir miktar kısaltarak umre'lerini tamamlamış olurlar. Kadınlarda saçlarının ucundan bir miktar keserler ömür boyu bunları hatıra olarak saklarlar. Saçların kesilmesiyle birlikte ihramlılık hali sona ermiş ve ihram yasakları da kalkmış olur.


Kâinat’ın en güzeli Hz. Muhammed (s.a.v.) kucak açan, vefatından sonra da peygamberimizi ve binlerce Sahabe’yi ebediyen bağrına basan, her sokağında bir sahabenin selamını duyacakmış gibi olduğumuz nurlu Medine’i Münevvere’yi ziyaret etmenin, Güzeller güzeli (s.a.v.) gidip ona selam vermenin, onunla dertleşmenin, onunla asr-ı saadet’i yaşamanın, onun secde ettiği yere secde etmenin, minberde hâlâ onun hutbe okuduğunu düşünmenin,

Hz. Bilal-i (r.a.) Habeşî’nin müezzinlik yaptığı, Hz. Ebu Bekir’in, (r.a.) Hz. Ömer’in,( r.a.) Hz. Osman’ın (.r.a.) Hz. Ali’nin (r.a.) ve diğer sahabelerin saf tutup namaz kıldığı yerlerde saf tutup, namaz kılmanın hayali ile yaşıyoruz. İnşallah en yakın zamanda muradımıza nail oluruz. Rabbime emanet olunuz…

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ