BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

12 Mayıs 2008

GARA DUT EFSANESİ

Bu efsane Ehrek’in eski adamlarından dinlenip sadeleştiriltikten sonra yazılmıştır. Gerçeklik payı inandığımız kadardır.

Zamanlardan bir zaman taaah..! Eskiden Ehrek’in” Mamo’nun Tepe” mezrasında bir kocaman dut varmış. Bu dut zamanla kuraklıktan ötürü kurumuş. Taki bizim efsanedeki Esma ve Mehmet oraya gidip efsanenin efsane olduğu güne kadar.

Mehmet Esma’nın çok sevdiği bir yiğit delikanlı . Esma da Mehmet’in komşu kızı .Esma Mehmet’i çok sevmiş ; ama Mehmet’e bir türlü söyleyememiş .Mehmet de Esma ‘yı o kadar sevmiş ki kendisini Esma ‘ya ray görmemiş ve Esma ‘yı istetmemiş. Esma her gün bugünkü Mamo’nun Tepe’deki kuru dutun dibine gider bu kuru duta derdini anlatırmış. Mehmet ise bunu sezmiş ve Esma ‘nın haberi olmadan başına bir şey gelmesin diye onu her gün takip edermiş .
Böyle gel zaman get zaman ... Mehmet bir gün Esma ‘nın dutun dibinde ağladığını görmüş .Acep ne oldu diyerek Esma ‘nın iyice yanına sokulmuş bir de ne duysun Esma :Mehmet’im Mehmet ‘im diye türkü söyler ağlarmış beni Mehmet niye sevmez diye duta der yanarmış .Mehmet bunu duyunca derhal Esma ‘nın yanına gitmiş ve Esma ben seni öyle seviyorum ki bir gözümden diğerine kıskanıyorum demiş.
Sonra Esma ile Mehmet her gün bu dutun dibinde buluşur dertleşirmişler. Bir gün Esma yine beklerken Mehmet gecikmiş . Mehmet ise dutun dibine gelirken Gızıldaşta boza çalar kurda rastlamış.Mehmet kaçmış . Esma Mehmet gelmeyince telaşla Mehmet’i aramaya çıkmış. Esma Mehmet’i ararken Mehmet ‘in izini kaybeden kurdu görmüş. Bir de ne görsün kurdun ağzında Esma ‘nın Mehmet ‘e hediye ettiği işlemeli mendil. Esma Mehmet’i yediğini düşünerek Mehmet’in Esma ‘ya hediye ettiği gümüş işlemeli hançeri eline alarak kurda saldırmış. Kurt bir iki sergender ettikten sonra Esma’yı almış ağzına gara dutun dibine götürmüş.Mehmet ;Esma ‘nın Memo..! Memo..! diye seslendiğini duymuş. Koşarak dutun dibine gitmiş ki ne görsün kurt Esma ‘yı boğup bırakmış .Mehmet çok sinirlenmiş ama kurt ortalıklarda yok. Mehmet deli gibi bağırmaya başlamış Esma.! Esma..! Mehmet’in bu sesine Ehrek’in her dağından ayrı ayrı Memo..!Memo..! diye yankı sesleri gelmiş. Memo dayanamayıp Esma'nın elinde sımsıkı tuttuğu hançeri alıp göğsüne saplamış.Oracıkta ikisinin de naaşı kaybolmuş.
O günden sonra Esma’nın Mehmet için dökdüğü gözyaşları duta can yaşı ,Mehmet’in dutun dibine akan kanı ise dutun rengi olmuş. Kupguru dut yeşermiş de ne yeşermek her yıl bıldırdan daha çok gara gara dutlar vermiş. O kocaman kurdun Ehrek sınırlarında öldüğünden sonra dut da kuruyup gitmiş. Ehrekliler dut kuruyana kadar o tepeden Mamo ..!Mamo..! diye sesler duyuyorlarmış. İşte bu yüzden oranın adı kalmış" Mamo ‘nun Tepe"

Ehrek bu kardeş olur mu olur...

Muhammed DOĞAN (Kardeşimize teşekkür ederiz.)

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ