BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

22 Aralık 2011

BİR SEVDADIR …….

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
BİR SEVDADIR …….
Alla hu Teala’ya Kâinat’ın zerresi adedince hamt, yüz binlerce salât ve selam Âlemlerin efendisi Hazreti. Muhammed Mustafa (Sallallahü Aleyhi ve Selem) e olsun.
Bir sevdadır Medine-i Münevvere. Arap yarımadasının batısında Hicaz bölgesinde, Mekke-i Mükerreme’nin
350. km kadar kuzeyinde ve Kızıldeniz kıyısına yaklaşık 130 km.uzaklıkta olup deniz seviyesinden yüksekliği 619 metredir. Bugün Medine-i Münevvere arasındaki ulaşım, hicret yolu olarak bilinen 430 kilometrelik otoyol vasıtasıyla sağlanmaktadır.

Kızıldeniz kıyısındaki Car limanıda şehrin Mısır, Habeşistan, Yemen, Hindistan ve Çin arasındaki deniz bağlantısını sağlar. Tarih boyunca Medine-i Münevvere’nin içme suları daha çok güney tarafındaki kuyulardan sağlanmıştır. Burada Güzeller güzeli (s.a.v.) in su içtiği ve abdest aldığı 14 kuyu bulunmaktadır. (İbni Şebbe,152, )
İlk İslam devleti’nin kurulduğu ve içinde yeryüzünde ibadet kasdıyla Yapılabilecek üç mescidden biri olan Mescid-i Nebi’nin bulunduğu kutsal şehir. Şehrin eski adı ( yesrip) olup, Hicretten sonra Âlemlerin Efendisi (s.a.v.) bu adı değiştirerek buraya Medine denmiştir.
Medine-i Münevvere’nin kelime anlamı “şehirdir”Ancak, bir yere nispet edilmeksizin kullanıldığı zaman Medine şehri kastedilmiş olur. Medine kelimesi Kur’an’ı Kerim’de Mekki ayetlerde “Medain”şeklinde çoğul olarak geçen bir cins isimdir. Medeni ayetlerde ise, Yesrib’in yerine özel isim olarak kullanılmıştır. (İslam ansiklopedisi.).
Medine’i Münevvere coğrafi konumu itibariyle verimli bir vahadır. Kuzey batısında akik vadisi ile ayır dağını güneyden kucaklayan Si’la dağı, kuzeyinde kunat vadisi ile Uhud dağı şehrin ortasını yararak geçen ve Küba’daki Ranune vadisini de içine alan Batman vadisi yer alır.
Medine’i Münevvere’nin batısında ki Hürretü’l-Garbiye boğazı ile doğusunda ki Hüretü’ş-Şark iyye boğazı bu vadilerle bitişir. Sevr dağı ile Ayr dağının Mescid-i Nebiye uzaklıkları 8 er km.metredir. Hicretten sonra ise, peygamberin şehri anlamındaMedinetü’n-nebi”,denilmiş ve sonraları 94 isimle anılmaya başlamış. Fakat Medine,meşhur olmuştur.
94 isminden bazıları. “Medine-yi Münevvere, Medinetü’n- nebi, Tayyibe, sime, Karyetü’l-Ensar, Kubbetü’l-İslam, Kalbü’l-İman, Mübareke, Mümine, Medinetü’r-Resül, Darü’l-İman, Harem-Rasülüllah, Darü’s-Selam, Beyt-i-Rasülüllah, Barreh, Tabe, Tayyibe”, gibi isimleri vardır. ( Semhudi, Vefau’l-Vefa c.1.sh.7.)
Allah Resulü (s.a.v.) Tebük gazasından dönerken Medine-i Münevvere görününce işte Tabe! Demiş Tabe ve Tayyibe isminin, Medine’i Münevvere’yi Hz. Allah (c.c.) tarafından verildiğini açıklamıştır. (Müslim-Sahih, c,4, sh, 94,)
Güzeller güzeli (s.a.v.) şöyle buyurdular. Allahım! Mekke'ye verdiğin bereketi iki katıyla Medine'ye de ver!" (Buhari,) Fahri kâinat Efendimiz (s.a.v.) Allah’ım! Mekke’yi bize sevdirdiğin gibi, Medine’yi de sevdir! Hatta ondan daha çok sevdir. Medine’de sav ve müd ölçeklerimize bereketler ver!
Allah’ım! Medine’nin havasını bizim için düzelt! Hummasını da Mekke’nin Cuhfe’sine naklet! Diye dua etti. (İbni Hişam İbni Sire-) Çünkü! Medine-i Münevvere’nin havası, Mekkeli müminlerin mizaçlarına uygun gelmedi. Birçokları hastalandılar.
Hz. Ali (r.a.) ve Hz. Aişe (r.anha.) de hastalandı. Sultanlar Sultanı (s.a.v.) Hz Aişe (r.anha.) ya sende gördüğüm nedir? Dedi. Hz. Aişe (r.anha.) Annemiz babam annem sana feda olsun, Hummadır. Allah kahretsin onu dedi. Allah Resülü (s.a.v.) hayır, ona sövme. O, vazifelidir. İstersen sana dua öğreteyim, onu, okuduğun zaman, Yüce Allah, senden onu giderir. Dedi. Hz. Aişe (r.anha.) öğret dedi. Duayı okuyup öğrenince Hummadan kurtuldu. (Halebî, İnsan)
Medineli müslümanlar, meyvelerin ilk çıkanını, turfandasını gördükleri zaman, onu, peygamberimize getirirler, oda onu eline alarak Allah’ım Meyvelerimize bereket ver Medine’mize bereket ver. Sa’ölçeklerimize bereket ver Müd ölçeklerimize bereket ver! Allah’ım İbrahim (a.s.) nasıl senin kulun, O, Sana Mekke-i Mükerreme için nasıl dua ettiyse, bende sana Medine’i Münevvere için onun Mekke-i Mükerreme hakkında ki duası gibi dua ediyorum! Der. Sonrada gördüğü çocuklardan en küçüğünü çağırıp o turfanda meyveyi ona verirdi. (Muvatta)
Bu günkü Medine-i Münevvere’nin nüfusu ( 2004, tarihi. Olarak 868.000 )

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ