BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

14 Kasım 2012

KUTSAL YOLCULUK HİCRET




RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAH’IN ADIYLA


Bizleri yoktan var eden,sayısız nimetleriyle şereflendiren Rabbimize Kâinat’ın zerresi adedince hamt,yüz binlerce salât ve selam bütün insanların efendisi Hazreti Muhammed Mustafa(s.a.v.) e olsun.

Değerliokurlarım! Hicret: İslam tarihinde, Âlemlerin EfendisiHz. Muhammed  (s.a.v.)’ in 622 yılında Mekke-iMükerreme’den Medine-i Münevvere’ye göçetmesine Hicret denilir.

Hicret,terk etmek, ayrılmak, bir yeri terk ederek başka bir yere göç etmek anlamınagelir.
Hicret,İslam inkılâbının bir dönüm noktasıdır. Hicret’e kadar geçen dönem zulüm veişkence altında yaşanan eşi görülmemiş bir sabır ve metanet devresidir.
Hicret,bu sabır ve metanetin İslam’ın kutsal değerlerine olumsuz etkilerden başka bir şey getirmeyeceğininanlaşılması ve Cenab-ı Hakk’ın (c.c.) izniyle gerçekleşmiştir.
Hicret basit bir göç hadisesi değil, İslami kurtarma taktiği veonu daha geniş kitlelere yayma idealinden kaynaklanmaktadır.Hicretin İslam tarihinde yeri büyüktür.
Herkesbu fazilete sahip olma arzusunu içinde taşımıştır. Bunun içindir ki PeygamberEfendimiz (s.a.v.)hicretin sadece Mekke’den Medine’ye göç eden mü’minlere bağlı bir faziletolarak kalması, daha sonraki insanların da bundan nasiplenmesi için Hicret’iönemli bir İslami kavram olarak değerlendirmiş ve şöyle buyurmuştur:
“Gerçekmuhacir, Allah’ın (c.c.) yasakladığı şeylerden kaçınan, onları terk edenkimsedir.”
Hicret,putlardan kaçmak, zulümden nura koşmak, şirkten ve küfürden güzele koşmak,küfre karşı meydan okumaktır. Ayrıca hicret, Peygamber Efendimizin (s.a.v.)Mekke’den Medine’ye göç etmesinin yılbaşıdır.Hicret ikidir; biri kötülüklerden hicret,diğeri Allahu Teâlâ’ya hicret.
Hicret,yüce İslam nizamının bütün dünyaya yeni bir hızla yayılmasıdır.
Hicret,putlardan Allah’a (c.c.) koşmaktır. Birkaya sarmaşığının kayayı delip ışığa çıkmasıdır hicret.  Hicret,hicri yılbaşıdır. Hicret,kaçış değil fetihtir. Hicret, zafer için çilegörüntülü aksiyondur. Hicret, davanın hâkimiyeti içinenerjidir. Hicret,nizamdır.
Hicret,kahramanlıktır, mağ bettir, cemaattir, kardeşliktir.  Hicret, dostluktur, fedakârlıktır, imandasamimiyettir. Hicret, İslam’da diriliştir.Hicret, bir dönemin olanca mevcudunu canan yolunda yok etmektir. Hicret, sınanmanın ateş kıvamını bulup hesapları yaktığıyerdir.
Hicret,sizin olsun küle dönen varlıklar, Mekke her şeyi ile yeri ile yerinde kalsın,ölçüye uymayan anne, baba ve evlat ikazların kulaklarını dolduran yankısıylakalsın.
Hicret,terk etmektir. Yola vermek, gökyüzüne çevrilmeyen her şeydir. Hicret, yazmak,terk etmek ve sunmaktır. Hicret, duyguları açılan zevkleri hayatın her anına düşenher şeyi yürekten terk etmektir. Hicret,ruhun gücüdür. Hicret, yüreği ortadan bölmektir.
FahriKâinat Efendimizin (s.a.v.) bu hicreti ikinci halife Hazreti Ömer(r.a. ) zamanında hicri takvimin başlangıcıolarak kabul edilmiştir.
Müminlerinsayısı gün geçtikçe artıyordu. Bunu fark eden Mekkeli kâfirlerin zulüm ve işkenceleri daha da artıyordu. Bunun üzerineMüslümanlar Peygamberimize  (s.a.v.) gelerek Medine’ye hicretetmek istediklerini söylediler. Peygamberimiz (s.a.v.) de Medine’ye hicret etmeleriniemrettilk hicret eden Hz. EbuSeleme (r.a.) idi. Hicretle ilgili ayeti kerime,
 “İmanedip de hicret edenler, Allah (c.c.) yolunda mallarıyla, canlarıyla cihat edenler vemuhacirleri barındırıp yardım edenler var ya, işte onların bir kısmı diğer birkısmının dostlarıdır. İman edip de hicret etmeyenlere gelince, onlar hicretedinceye kadar size onların mirasından hiçbir pay yoktur. Eğer onlar dinhususunda sizden yardım isterlerse, sizinle aralarında sözleşme bulunan birialeyhine olmaksızın yardım etmek üzerinize borçtur. Allah yapacaklarınızıhakkıyla görmektedir.” (EnfalSuresi,72)[1] Diğer bir ayet’i kerime, 
 “Onlar ki hicret ettiler, yurtlarından çıkarıldılar, Benim yolumda eziyeteuğradılar, çarpıştılar ve öldürüldüler, and olsun Ben de onların kötülükleriniörteceğim. Ve onları altlarından ırmaklar akan cennetlere koyacağım. Bu mükâfatAllah (c.c.) tarafındandır. Allah (c.c.) mükâfatın en güzeli kendi nezdinde olandır.” [2](Ali İmran Suresi,195.)

  Müslümanlar,Allahu Teala için, Allah (c.c.) dinini yaşayabilmek için, evlerini, mallarını,her şeylerini geride bırakarak doğup büyüdükleri. Çok sevdikleri kutsalbelde’den hicretediyorlardı. Dav’a büyüktü. Dav’a İslam’ın Hâkim olma davasıydı. Bu dav’a içincan da canan da, mal da mülkte terk edilirdi. Sahabeyi kiram (r.a.)efendilerimiz bunu en güzel şekilde yaptılar.
    Medine-iMünevvere’ye Herkes hicret etmiş, Medine-i Münevvere’dekiMüslümanlar (ensar) ve Mekke-i Mükerreme’den hicret eden (muhacirler) sabırsızlıkla Güzeller güzeli (s.a.v.) bekliyorlardı
   Nihayet Fahri Kâinat (s.a.v.) Hz. Ebubekir(r.a.) ile birlikte yorucu bir yolculuktan sonra Medine-i Münevvere’yegirerken sevinç ve gözyaşlarıiçerisinde karşılandılar. Artık sıkıntılı günler geride kalarak huzur ve mutlubir hayat başlamıştı. Allah (c.c.) dini İslam Medine-i Münevvere’de gelişecek, güçlenecek devlet olacak veoradan da bütün dünyaya yayılacaktı. Vede hızla yayılmaya başladı.
   52 maddelikİlk “İslam anayasası” hicretten sonra düzenlenmiştir. Müslümanlararasında, İslam kardeşliği hicretten sonra olmuştur. “Kubave Mescid-i Nebevi” gibi cemaatleşmenin ruhu olan ilkİslam mabetleri hicretle kurulmuştur.”Suffe” adı verilen ilk İslam mektebi hicretten sonra açılmıştır.
  Onun için hicret, yüce İslam nizamının bütün dünyaya yeni bir hızlayayılmasıdır. Hicret, kahramanlıktır, Hicret,ilimdir, mekteptir,.Devlettir.Hicret,mabettir,cemaat tır,kardeşliktir.
  Hz. Ömer (.r.a.) devrinekadar Müslümanlar arasında çeşitli olaylartarih başlangıcı olarak kullanılıyordu. Bu ise karışıklığa sebep oluyordu.Bunu önlemek için Halife Hz. Ömer (.r.a.) zamanında, Hicri takvimin birinci senesi olarak alınmış ve sene başı olarakta Bir, Muharrem ayıolarak kabul edilmiştir.     Müslümanlarınyeni yılbaşısıMuharrem ayıyla başlamaktadır…..Rabbimeemanet olunuz.

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ