BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

19 Kasım 2012

SOĞUK HAVADA FARANJİTE DİKKAT EDİLMELİ

Kulak Burun Boğaz(KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Erdoğan, “Kış aylarının kendini iyiden iyiye göstermeye başladığı bugünlerde, havaların soğumasıyla birlikte kış hastalıkları artmaya başladı. Bu hastalıkların en önemlilerinden biri de toplumda sık rastlanan farenjittir” dedi.

Farenjit’in genellikle kışın, mikrop ve virüslerin boğaza yerleşmesi sonucu ortaya çıkan bulaşıcı bir boğaz enfeksiyonu olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Erdoğan, farenjidin oluşum nedenleri, korunmak için neler yapılması gerektiği ve tedavisi hakkında bilgiler vererek, “Eğer farenjit aniden ortaya çıkarsa ve şiddetli ağrılara neden oluyorsa akut farenjit adı verilir. Ancak uzun süreden beri var ve hastada çok şiddetli olmayan şikayetlere yol açıyorsa kronik (müzmin) farenjit adı verilir. Hem akut farenjidin hem de kronik farenjidin oluşmasındaki asıl sebepler virüsler ve bakteriler olsa da aralarında ufak farklar vardır. Kronik farenjitte virüs ve bakterilerin dışında, alerji, geniz akıntısı, kuru hava, burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes almak zorunda kalan kişilerin nefes yollarında kuruma olması, aşırı sıcak ve soğuk besinler, mideden asit kaçağı olması, sigara ve alkol kullanımı gibi nedenler etkilidir. Akut farenjitte ise sebep genelde virüs ya da bakteridir. Akut farenjidin oluşmasında bunların dışında; mevsimler, havada bulunan maddeler, bazı soğuk algınlıkları gibi nedenler de etkilidir. Kapalı ortamlarda görülme sıklığı daha fazladır” diye konuştu.

ÖNLEM ALINMAZSA TEKRARLAR

Farenjit’in insanlar tarafından sıradan ve klinik açıdan fazla önem taşımayan bir hastalık olarak değerlendirildiğini vurgulayan Opr. Dr. Ahmet Erdoğan, “Tedavi edilmediğinde, hastalığın tekrarlama riski yükselmekte ve taşıyıcılık oranı artmaktadır. Farenjitten korunmak için öncelikle sigara kullananlar sigarayı bırakmalıdırlar. Boğazı tahriş eden aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tozlu ve kirli ortamlardan, kapalı yerlerden uzak durmak gerekir. Elleri sık yıkamak ise enfeksiyonu önlemeye yardımcıdır. Eğer alerjiniz varsa buna neden olan şeylerden korunmalısınız. Mide asidinin boğaza kaçtığı reflü gibi bir sorununuz varsa çay, kahve, alkol, kola gibi içecekleri azaltmak ve fazla yemekten kaçınmak gerekir. Kaloriferli evlerde, sıcaktan kişinin ağzı kurur ve bu da boğazın tahrişine sebep olur. Bu nedenle kaloriferlerin üzerine buharlaşması için içi su dolu bir kap konulabilir” şeklinde konuştu.

FARENJİDİN TEDAVİSİ

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Erdoğan şu bilgileri verdi: “Akut farenjitte ılık çay içilmesi tuzlusu ile gargara yapılması iyi gelir. Akut farenjide bakteriler sebep olursa antibiyotik kullanmak gerekebilir. Kronik farenjit için uygulanacak tedavi uzun sürer. Tedavide hastanın niçin kronik farenjit olduğu araştırılır. İlk olarak hastalığa sebep olan etkenlerden uzak durulmalıdır. Ilık çaylar azda olsa rahatlatıcı özeliklere sahiptir. Antibiyotik kullanımı hastalığın tedavisinde önemlidir. Böylece hastalığın iyileşmesi hızlanır. Antibiyotik kullanımından başka ateş düşürücü, ağrı kesici, alerjisi olanlar için alerjiyi önleyici ve öksürük kesiciler kullanılabilir. Geniz akıntısı için ilaç verilebilir. Tabi bu tedavilerin hepsi konusunda uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.”

İhlas Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ