Ramazan ayının yaz aylarına geldiği sıcak günlerde sahurda ve iftarda alınan gıdalara ve gündüz güneş altında ve hareketsiz kalmamaya dikkat edilmelidir.
Sahurda sütlü veya sulu çorbalar; zeytinyağlı sebze yemekleri veya salatalar; haşlanmış yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi yiyecekler ile mevsim sebze ve meyveleri; buğday ekmeği ve bulgur pilavı gibi lişi gıdalar tercih edilmelidir.
Sahurda ağır ve yağlı yemekler yemek hazım güçlüğüne ve mide rahatsızlığına sebep olur. Sucuk, salam ve sosis gibi baharatlı ve yağlı yiyecekler vücuda ağır gelir ve daha fazla susatır. Yağlı yiyecekler reşü, hazımsızlık, kabızlık şikâyetlerini artırır.
Reşü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan sonra hemen yatmamalıdır.
Erken saatlerde acıkmaya sebep olacağından tatlı ve şekerli gıdaları akşam yemek daha uygundur.
İftarda kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme tercih edilmelidir.
Kabızlığı önlemek için günde üç, dört kuru kayısı, incir veya erik yenmeli veya komposto alınmalıdır.
Kalorisi düşük ancak gıda değeri yüksek sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
İftarda yemekten önce veya yemek esnasında su az içilir; iftarla sahur arasında bol su içilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder