Güney Kıbrıs'ın Larnaka kentinde 21 Nisan 1922'da doğan Şeyh Muhammed Nazım Adil Kıbrısi, mutasavvıf ve Nakşibendi tarikatının önde gelen isimlerindendi.
1940`larda İstanbul Üniversitesi kimya bölümünde yüksek eğitim alan Kıbrısi, öğrencilik yıllarında Nakşibendi Şeyhi Süleyman Erzurumi'ye bağlandı.
YERİNE OĞLU GEÇECEK
Bir süre sonra şeyhinin izniyle Şam'a giderek Şeyh Abdullah Dağıstani'nin talebesi oldu. Dağıstani'nin 1973'te ölmesinin ardından yerine geçti. Nazım Kıbrısi, 2011'de kendinden sonra silsileyi oğlu Mehmet Adil'in devam ettireceğini ilan etti.
Evli ve dört çocuk sahibi olan Şeyh Nazım Kıbrısi; Türkçe, Arapça, İngilizce ve Yunanca biliyordu.
YASAK OLDUĞU DÖNEMDE EZANI ARAPÇA OKUDU
Şeyh Nazım Kıbrısi, ezanın Arapça lafzı ile okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs'a geri geldiği ilk gün şerefeye çıkıp ezanı Arapça lafzı ile okumuş ve bunun üzerine bir hafta hapis yatmıştı.
Serbest bırakılınca Lefkoşa'nın en büyük camii Selimiye'nin şerefesine çıkıp tekrar Arapça lafız ile ezan okumuş, bunun üzerine kendisine dava açılmıştı. Davayı beklerken Lefkoşa'nın köylerini gezip Arapça lafız ile ezan okumaya devam etmişti. Hakkında 114 dava aynı zaman diliminde açılmış ve 100 yılı aşan süre mahkumiyeti gündeme gelmişti.
MENDERES İZİN VERİNCE DAVALAR DÜŞTÜ
Davaların okunma gününe yakın, Adnan Menderes döneminde, TBMM'nin ezanın Arapça lafız ile okunmasını serbest bırakması üzere hakkındaki davalar düşmüştü.
Şeyh Nazım Kıbrısi'nin yürüttüğü faaliyetler şunlardı;
Toplantı, seminer, konferans ve sohbetler, Grup çalışmaları, Yerel ve uluslararası gençlik kampları, Gençlere gezi ve ziyaretler düzenlenmesi, Gazete basımı, bildiriler ve halkla ilişkiler, Kur'an-ı Kerim okuma yarışmaları, Milli-Dini öykü yazma yarışmaları, Film, video ve slayt gösterileri, Köy ve aile ziyaretleri, İslami kuruluşlarla temaslar, Kan bağışı kampanyaları, Ağaç dikme faaliyeti, Fakir çocukların sünnet edilmesi, Gençlere burs temini, fakir ailelere yardım verilmesi, Gençler arasında sportif müsabakalar tertip etme, Camilerimizin tamiri ve inşası için gerekli faaliyeti yapmak, Çeşitli kesimlere iftarlar düzenleme, Gençlere ücretsiz takviye kursları düzenlenmesi, Dini Bilgiler Kursları açmak, Ortaokul ve üniversite öğrencileri için yurt açma, Kıbrıs davası ve milli konularda aydınlatıcı faaliyetlerde bulunma.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder