BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

30 Aralık 2012

YILBAŞI GECESİ TEVBE EDELİM

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Sivas Müftüsü Yusuf Şahin, yılbaşı gecesini hindi keserek, içki tüketerek ve çam süsleyerek kutlamanın İslam diniyle bağdaşır bir tarafı olmadığını söyledi. Şahin, "Olması gerekenin ömrümüzden bir yıl geçtiğini unutmamalı, yeni bir sayfa açmalı, hatamıza ve yanlışlarımıza tövbe etmeliyiz." dedi.

Müftü Yusuf Şahin, 2012'nin bittiği ve yeni bir yılın başlayacağı şu günlerde yılbaşını nasıl değerlendirmek gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Şahin, zaman ve çabuk tükenen ömrün ganimet bilinmesi gerektiğine işaret ederek şöyle devam etti: "Çünkü Peygamberimiz (SAV) 'Hastalık gelmeden önce sağlığın, ölüm gelmeden önce ömrün, dara düşmeden önce zamanın kıymetini biliniz.' der. Dolayısıyla takvim yılının değişmesi hiçbir şey ifade etmez. İnsanlar üzerinde şu tesiri göstermeli: Ben bir yıl daha yaşlandım. Bir yıl daha ömürden tükettim. Mezara biraz daha yaklaştım. Geldiğim yere hızla gidiyorum. Acaba hazırlıklı mıyım demelidir. Cenab-ı Allah, Kur'anı'nda 'Ey Müminler, yarın için ne hazırladınız?' der. Mümin yarın için ne hazırladığını çok iyi bilmeli."

YILBAŞI KUTLAMALARININ KÖKÜ BELİRSİZ

"Bir takvim yılı bitip öbürüne geçerken 'Allah'ım ben bir yılda şöyle hatalar yaptım. Önümüzdeki takvim yılını benim için hayırlı kıl diye tefekkür etmeli. Bir yılı önüne koyarak artı ve eksileriyle çok iyi hesap etmeli ve gelecek yılı kendine hazırlamalı." diyen Şahin, şunları kaydetti:
"Ama maalesef nereden alındığı bilinmeyen, kökü nereye dayandığı belli olmayan bir anlayış var toplumda. Yılbaşı gecesi diye, yani bir takvim yılının girişini adeta Allah'ın razı olmayacağı ve Allah'ın insanın sağlığına faydalı görmediği bir ortamda geçirilmeye çalışılıyor ki, bu çok büyük bir tehlikedir. İçki tüketilmesi, kumarlar oynatılması, buna benzer ahlak dışı hal ve hareketlerde bulunulması insanlığa yakışan bir şey değildir."

Müftü Şahin, Allah'ın kulunu çok sevdiğini, sevdiği için de bütün nimetleri onun emrine verdiğini, kulun da bu nimetlerden helal olanı tüketmesi gerektiğini ifade etti. İnsanların yılbaşında hindi kesmeyi adet haline getirdiğini söyleyen Şahin, "Hindi insan için helal bir gıdadır. Her zaman nasıl ki bir küçükbaş, büyükbaş hayvanları kesip Allah'ın nimetlerinden faydalanma hakkına sahipseler, kanatlı hayvanlardan da istifade etme hakkımız vardır. Tavuktur, hindidir, başkası olabilir. Ama hindiyi özellikle bir takvim yılının bitip diğerinin başladığı gecede içkiyle mezeyle, kendi öz benliğinden olmayan başkasının din dışı göreneğinden hareketle yapılırsa bunun İslam diniyle örtüşür tarafı yoktur." şeklinde konuştu.

Hristiyanlık aleminin yılbaşı gecesini Hz İsa (a.s)'nın doğum yıl dönümü dolayısıyla yaptığına dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti:

"Onun doğumu bizim için de bir değerdir. Nasıl ki Hz. Muhammed bizim için değerse, Peygamberimizden önce gelen bütün peygamberler bizim için değerdir. Çünkü Hz. İsa, Kur'an'da bahsedilen bir peygamberdir. Bugün Hristiyan aleminin gerçek İncil'de geçen Hz. İsa'yı yad ettiklerini düşünmüyorum. Hz. İsa'nın getirdiği dinde de içki, kumar, ahlak dışı davranışlar ve batıl inanışlar yasaktı. Şu an yeryüzünde Allah'ın Cebrail(a.s) aracılığı ile indirdiği İncil değil, insanların heva ve heveslerine göre uydurduğu bir makale var. Bunu hele hele Müslüman aleminin örnek almış olması büyük bir yanlışlıktır."

"YILBAŞI KUTLAMASI HURAFEDİR"

Yılbaşında çam kesilmesinin de yanlışlığına dikkat çeken Yusuf Şahin, "Filiz gibi bir çamı niye kesip de asıyorsun, ne faydası var. Bunlar tamamen batıl hurafelerdir. Bugün aydın insanlar hurafelerle, gericilikle mücadele ediyoruz derler, oysa bugün çam kesme veya yılbaşı geliyor diye özel bir gayret; hurafeden, yobazlıktan gericilikten başka bir şey değil; çünkü bu 2 bin yıl önceki olayı, bugün bu şekilde yorumlamak, hangi aydınlıkla örtüştürebiliriz anlamış değilim." ifadelerini kullandı.

Şahin, yılbaşında olması gerekenin ömrümüzden bir yıl geçtiğini unutmadan yeni bir sayfa açmak gerektiğini, hatalara ve yanlışlara tövbe etmenin önemli dönüm noktası olacağına işaret etti.

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ