BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

22 Temmuz 2012

MESLEK SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ

İşte Uğur Dershaneleri uzmanlarından tercih döneminde ter döken adaylara uygun bölümü seçmek için tüyolar: Önce kendinizi sonra da meslekleri iyi tanımalısınız. Yakın gördüğünüz meslek dalında tecrübeli bir uzmana 10 yıl sonrasını sormayı ihmal etmeyin
LYS sonuçlarının da açıklanması ardından adayları şimdi de tercih listesi hazırlama heyecanı sardı. Uğur Dershaneleri uzmanları öğrencilerin meslek seçiminde dikkat etmeleri kriterleri hazırladı. İşte ışık tutacak o rehber:
- MESLEK SİZİN ETİKETİNİZ: Yeni bir kişiyle tanıştığınızda kendinizi tanıtmak için pek çok kelime sıralarsınız: İsminiz, nerede oturduğunuz, sizi anlatan temel özellikleriniz... Kendinizi tanıtırken sıraladığınız kelimelerden biri de yaptığınız meslektir. Mesleğimiz sizin etiketinizdir.
- İŞİNİZ SİZİ YANSITMALI: Sahip olduğunuz mesleğin sizi yansıtması çok önemli. Bu yüzden ilgi, beceri ve özelliklerinize uygun meslekler seçmelisiniz. Kariyer planlamada kendini tanımak kadar meslekleri de tanımak önemli. Çünkü bilinçli bir mesleki karar verme için kendi özelliklerinizle mesleklerin özelliklerinin uyuşması gerekir.
- GELECEĞİ DÜŞÜNÜN: Meslekleri araştırırken iş yaşamını yakından tanımak gerekir. İş dünyasının gerçekleri her gün değişiyor. Yeni meslekler ortaya çıkıyor, mesleklerin öncelikleri ve yapılan işler değişiyor. Bu yüzden meslekleri araştırırken sadece günümüzdeki durumları değil gelecekte yaşanabilecek değişimler de araştırılmalı.
- DEĞİŞİMLERİ ARAŞTIRIN: İş yaşamında daha önce kabul gören pek çok inanış değişti. Kişisel gelişim, takım çalışması, kuruma katkı sağlayacak yeni yaratıcı projelerde yer almak önem kazandı. Bu yüzden meslekleri araştırırken yapılan görevlerde yaşanan değişimleri de araştırmalısınız.
- TECRÜBE KONUŞSUN: Meslekleri araştırırken o meslekte bulunan kişilere ve uzmanlara o mesleğin 10 yıl sonraki durumuyla ilgili neler öngördüklerini sormalısınız. Çünkü tam olarak iş yaşamına atıldığınızda lise, üniversite ve staj dönemlerini tamamladıktan sonra yaklaşık 10 yıl geçmiş olacak ve bugünle 10 yıl sonra arasında ciddi değişimler yaşanacak.
SORMANIZ GEREKENLER
Meslekleri araştırırken onların gerektirdiği kişisel özellikleri, becerileri ve değerleri belirlemek gerekir. Araştırma yaparken ilginizi çeken meslekler hakkında şu bilgileri öğrenmeniz yararlı olacaktır.
' Bu meslekte çalışan kişilerin özellikleri
' Bu meslekte çalışan kişilerin değerleri
' Bu meslek için gereken beceriler
' Gerekli olan eğitim
' Görevler ve sorumluluklar
' Çalışma koşulları(çalışma saatleri, çevre, fiziksel koşullar, stres durumu vb.)
' Ortalama ücret
' Terfi olanakları
' Mesleğin gelecekteki durumu
' İlgili diğer meslekler
ONLİNE KAYNAKLARA BAKIN
Meslekleri araştırırken pek çok farklı kaynaktan yararlanabilirsiniz. Internet'te meslekleri tanıtıcı çok fazla site bulunmaktadır. Arama sitelerine araştırmak istediğiniz mesleği yazarak on-line kaynaklara ulaşabilirsiniz. Ayrıca çeşitli kuruluşların, dershanelerin, okullarında meslekleri tanıtıcı kitaplarından da faydalanabilirsiniz.
BİR ÖMÜR MUTLULUĞUN SIRRI İŞİNİZİ SEVMEKTİR
Meslek seçimi insan hayatındaki en önemli kararlardan bir tanesidir. İş yaşamına atıldıktan sonra yaşamınızın büyük bir bölümünü çalışma hayatı kaplayacak. İş hayatında mutlu ve başarılı olmanın sırrı ise mesleği sevmek. Tüm iş yaşamı boyunca kendini 'zorunda' hissederek çalışmak yerine zevk alarak çalışmak, mutlu bir gülümsemeyle işe gitmek istemez misiniz?

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ