BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

25 Nisan 2012

SEYYİD VE ŞERİFLER


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ



SEYYİD VE ŞERİFLER



Alla hu Teala’ya Kâinat’ın zerresi adedince hamt, yüz binlerce salât ve selam Âlemlerin efendisi Hazreti. Muhammed Mustafa (Sallallahü Aleyhi ve Selem)’ e olsun.



     Seyyid ve Şerif denilen Kainat’ın en güzeli (s.a.v.) torunları Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) en sevgili ve küçük kızı Hazreti Fatımatü’z Zehra (Ra.anha) ile Hazreti Ali’nin (R.a.) çocukları olan Hazreti Hasan (r.a.) ve Hazreti Hüseyin (R.a) isimlerindeki iki oğlundan gelmişlerdir.



      Bunlardan İmam Hasan’dan (r.a.) gelenlere “Şerif” ve İmam Hüseyin (r.a.) evladına da Seyyid denilmiştir.

     

      Bütün İslam memleketlerinde Güzeller Güzeli’ne (s.a.v.) hürmeten Seyyid ve Şeriflere değer verilmiştir.



      Özellikle Osmanlılar bunlara o kadar değer vermişlerdir ki, bunlar hürmetine Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere halkından olup Seyyid ve Şerif olmayanlara dahi son derece değer verilmiştir.



       Osmanlı bu hususa o kadar dikkat etmiştir ki, “Seyyid ve Şerif’”lerin şecere denilen silsilenamelerini kayıt ve zapt etmekle görevli “Nekibu’l Eşraf” ismi altında bir müessese meydana getirmiştir.



     Nekibu’l Eşraf” Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) sülalesi mensuplarının işleriyle meşgul olan vazife sahibi hakkında kullanılan bir tabirdir.



       Ehl-i Beyt’den olanlara İslamiyet’in her devrinde son derece hürmet ve saygı gösterilir. Kendilerine ait işlere bakmak üzere içlerinden biri reis tayin edilirdi.  



    Nekibu’l Eşraf” adını alan bu reis, Hz. peygamber (s.a.v.) sülalesi mensuplarının işlerine bakar, neseplerini kayıt ve rapteder, doğumlarını ve ölümlerini deftere geçirir, onları anormal işlere girmekten ve kötü durumlardan alıkoyar, haklarını korur, sülaleden olan kadınların dengi olmayanlarla evlenmelerini engellerdi.



 Yani “Nakibu’l Eşraf” Hz. Peygamber (s.a.v.) hanedanı efradının umumi bir vasisi hükmünde idi.



Hz. Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) hürmeten Osmanlılar bu konuda başka hiçbir hükümdar ve devlet idaresinin bir örneğini göstermeyeceği fedakârlıklarda bulunmuşlardır.    

                                          

                                               Selam ve dua ile

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ