BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

08 Nisan 2012

ARABADA TASARRUFUN PÜF NOKTALARI

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları artmaya devam ederken uzmanlar ve akaryakıt şirketleri, sürücülere tasarrufu öneriyor.
Akaryakıt istasyonlarında 1 litre benzin 4,70 liradan, motorin ise 4 liradan satılıyor. 55 litrelik bir aracın deposu benzinde 258, motorinde ise 218 liraya doluyor. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları artmaya devam ediyor. Türkiye gibi petrol ihtiyacını yurtdışından temin eden ülkeler, petrol fiyatlarındaki artıştan doğrudan etkileniyor. Ayrıca döviz kurlarındaki artış ve akaryakıt ürünleri üzerinden alınan yüksek vergiler Türkiye'de, benzin, motorin ve LPG'nin pahalı satılmasına neden oluyor.
Uzmanlar ve akaryakıt şirketleri, sürücülere tasarrufu öneriyor. Saatte 100 kilometre yerine 80 km ile hızla gitmek yüzde 30 civarı yakıt tasarrufu sağlıyor. Doğru motor yağı kullanmak yüzde 2, port bagajı kaldırma ve motor bakımı yüzde 5, lastiklerin hava kontrolü yüzde 3, otomobilin kullanım kataloğuna uymak yüzde 2 yakıt tasarrufu sağlayabiliyor. Yapılan bilimsel çalışmalara göre araçta fazladan her 45 kilo yük yakıt tüketimini yüzde 2 artırıyor. İşte daha az akaryakıt faturası ödemek için öneriler: Hızı azaltarak yüzde 30 daha az yakıt tüketilir, kısa seyahatlere yürüyerek gidilmeli, klima gerçekten ihtiyaç olduğunda çalıştırılmalı.
Daha az yakıt tüketimi için araç sürerken hızı azaltmak ve sert araba kullanmaktan kaçınmak ilk sırada yer alıyor. Seyahatlerde cam açmak yerine klima kullanılmalı ve klima ihtiyaç ölçüsünde açılmalı, gereksiz çalıştırılmamalı. Araçların bakımı düzenli yapılmalı. Gereksiz yükler atılmalı. Lastiklerin yeni olması, kısa mesafelere yürüyerek gidilmesi, planlı yolculuk yapılması ve yolu uzatan güzergâh kullanılmaması ile ani fren ve gazdan kaçınılması diğer tasarruf önlemleri.
Niye ve nasıl tasarruf?Akaryakıt şirketlerinden BP, sürücülere yakıt tasarrufu için şu hatırlatmalarda bulunuyor: Trafikte tek önemli unsur sürüş değil. Lastikleri doğru basınçta tutmak, sürtünmeyi azaltmak için pencereleri kapatma ve klimayı mümkün olduğunca az çalıştırma gibi basit önlemler, yakıt tüketimi için dikkat çekici fark oluşturabiliyor.
Az Yakıt İçin Bazı önerilerDur-kalk sürüşünü azaltmak; motor hızlanırken daha çok çalışmak zorundadır ve frenler her kullanıldığında bu enerji ısı olarak kaybedilir. Daha düzgün biçimde hızlanmak ve gaz pedalından daha erken ayağınızı kaldırmak yakıt tasarrufunu geliştirir.
Aşırı rölanti: Gereksiz rölanti araba dururken bile yakıt tüketip emisyon üretir. Birkaç dakika veya daha uzun süreler için, eğer güvenliyse, motorunuzu kapatmak yakıt tüketimini ve emisyonları tamamen durdurur.
Sert hızlardan kaçının: Sert hızlanmak ve motoru yüksek devir hızlarında kullanmak daha fazla yakıt tüketimini beraberinde getirir. Bunun nedeni yüksek yükler ve yüksek hızlarda motorun daha düşük verimle çalışmasıdır. İstenen hıza daha düzgün biçimde ulaşmak ve yüksek vitese daha erken geçerek yüksek motor devirlerinden kaçınmak, yakıt tüketimini ve emisyonları azaltır.
Kısa seyahatlerden uzak durun: Kısa seyahatlerde, motor soğukken optimum çalışma sıcaklığına ulaşıncaya kadar normalden daha fazla yakıt kullanır. Bu nedenle soğukta çalıştırarak yapılan seyahatler sıcak bir motorla karşılaştırıldığında çalıştırdıktan sonra birkaç dakika boyunca daha yüksek emisyon ve yakıt tüketimine yol açar; mümkün olduğunca kısa seyahatlerden kaçınmak en iyisidir.

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ