BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

01 Şubat 2012

GRİPTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Derken hapşırık krizleri; kimi zaman da buna eşlik eden kuru bir boğaz ağrısı...

Durumunuz biraz ağırlaşınca iştahtan kesilme, akabinde mide bulantısı ve kusma en sık rastlanan belirtileri arasında. Bildiniz, gripten bahsediyoruz. Kimi önemsemez ayakta atlatmaya çalışır, kimiyse amansız bir hastalığa tutulmuşçasına abartır da abartır durumu. Soluğu eczacıda alan da vardır yana yakıla aktar arayan da... Aslında bu kadar aşina bir hastalığa neden bu kadar yabancıyız? Grip konusunda doğru bilinen yanlışları Central Hospital Dahiliye Uzmanı Mehmet Akif Yılmaz'dan dinledik.

"Griptir geçer" demeyin

25 milyon kişinin hayatını kaybettiği İspanyol gribinde olduğu gibi gribin tarih boyunca pandemi denen salgınlarla çığ gibi büyüyerek milyonlarca insanın hayatına mal olduğu vaki. Domuz gribi, kuş gribi de yakın geçmişte tecrübe ettiğimiz hastalıklardan. Bu yıl yeni bir türünü duymadık şükür, yine de tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Semptomlar başladığında işin ciddiyetini anlamak için doktora görünmek en doğrusu.

En riskli grup kimler?

Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse gribi o kadar kolay atlatmak mümkün. Ancak kalp, diyabet, böbrek, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan hasta ve yaşlılar ile çocuklarda ölüme kadar götürebilecek komplikasyonlar oluşabiliyor.

Hangi hastalıklara yol açıyor?

Tedavi edilmezse zatürre, orta kulak iltihabı, beyin zarı iltihabı gibi birçok hastalıkla karşılaşmanız mümkün. Grip belirtilerinin yanı sıra solunum sıkıntıları da komplikasyon habercisi.

"Yedi günde geçer" mi?

Halk arasında 'ilaç alırsanız bir haftada, almazsanız yedi günde' geçeceğine dair rivayetler dolaşmakta. Ancak her bünye gribi farklı şekilde atlattığından herkes için doğru değil.

Memnun kaldığınız ilacı bir daha denerken...

Vücudunuz her grip olduğunda aynı güçte savaşamayabiliyor. O yüzden bir kez iyi geldi diye her grip olduğunda aynı ilacı alarak onunla adeta duygusal bir bağ kurmaktan kaçının.

"Bir doz bana, yarım doz evladıma..."

Dedik ya hastalığın seyri kişiden kişiye göre değişiyor. Şu durumda, doktor tavsiyesi olmaksızın, bir yetişkine iyi gelen ilacı dozunu azaltarak da olsa çocuğa vermek hem ağır gelebilir hem de ciddi belirtileri perdeleyerek hastalığın önem derecesini anlamanızı güçleştirir.

Grip miyim, nezle mi?

Grip ve nezle çoğu zaman karıştırılabiliyor. Nezlenin karakteristik özelliği göz ve burun akıntısıyken, gripte bunların yanı sıra yüksek ateş, mide bulantısı, kuru öksürük, ishal, halsizlik, baş ve eklem ağrıları sıklıkla görülebiliyor.

Paranoya yapmayın

Gripli birini görünce neredeyse masanın altına saklanmak, maazallah veba salgını yeniden baş göstermişçesine abartılı tedbirler almak yanlış. Mikrobun bol olduğu yerlerde sık sık el yıkamak ya da jel dezenfektanlar kullanmak yerinde olur. Ancak domuz gribi günlerinde olduğu gibi evhamlanarak işi paranoya boyutuna taşımayın.

Bana bir şey olmaz!

Sıcakkanlı bir milletiz ve bu durum gripken de değişmiyor. Kimileri gripli kişiyle el sıkışmak, sarılmak hatta öpmekten çekinmiyor. Bunun bağışıklığınızı artıracağını düşünerek yapmak, bile bile lades. Başkasının kolayca atlattığı hastalık sizde çok daha ağır seyredebilir.

"Aman aktar derdime bir çare..."

Hastalanınca aktara koşup, nane limon, ıhlamur, adaçayı bir de son yılların gözdesi ekinezyaya saldırmaya alışkınız. Ancak 'şifalı' bitkilerin nasıl hazırlanacağı, ne kadar konulacağı ve hangi miktarda içileceği önemli. Zira tıpkı ilaçlar gibi bunların da zehirli yan etkileri olabiliyor.

Çok sıcak, yemek içmek doğru mu?

Gripken dondurma yiyene rastlamazsınız. Ancak hastayken neredeyse kaynar halde bitki çayları ve çorbalara yumulanları görürüz. Aşırı soğuk gibi sıcak da boğaz mukozası ve solunum yollarınızı tahriş eder. Tercihiniz ılık yiyecek içeceklerden yana olsun.

Tek tip beslenme yanlış

Hastalıkla savaşırken kaybettiği enerjiyi vücuda geri kazandırmak gerekiyor. Bu sebeple bol sebze meyve tüketilmeli. Hazmı kolay gıdalar ve sıvı alımı da yükseltilmeli. Ancak gribe iyi geldiği bilinen örneğin portakal, mandalina vs. gibi besinlerle tek çeşit vitamine abanarak diğerlerini ihmal etmek yanlış. Vücudun gereksinimi olan tüm vitamin ve mineralleri almaya çalışın.

Her rapor alan kaytarmaz

Griple ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri de yöneticilerin grip sebebiyle alınan raporlara yaklaşımı. Zira her rapor alan kaytarmıyor. Ağır seyreden bir gripte 2 gün evde dinlenen eleman hem hastalığı daha rahat atlatır hem de hastalığı diğerlerine bulaştırmayarak işletmeyi işgücü kaybından kurtarır.

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ