HUZUR İKLİMİNE YOLCULUK -1
Alla hu Teala’ya Kâinat’ın zerresi adedince hamt, yüz binlerce salât ve selam bütün insanlığın efendisi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) e âline ve ashabına olsun…..
Hac, Dinimizin beş esasından biridir. Hac, Alla hu Teala’nın Al-i İmran Suresi’nin 96. Ayetiyle Müslümanlara farz kıldığı, hem bedeni ve hem de mali bir ibadettir. Allah (c.c.) şöyle buyuruyor.
إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِلْعَالَمِينَ
Şüphesiz (yeryüzünde) insanlar için kurulan ilk ma’bed Mekke’deki çok mübarek ve âlemler için hidayet (kaynağı) olan Kâbe’dir.”
فِيهِ آيَاتٌ بَيِّنَاتٌ مَقَامُ إِبْرَاهِيمَ وَمَنْ دَخَلَهُ كَانَ آمِنًا وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنْ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنْ الْعَالَمِينَ (97)
“Orada apaçık nişaneler,(ayrıca) İbrahim’in makamı vardır Oraya giren emniyette olur. Yol bakımından gidebilenlerin o evi haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse bilmelidir ki, Allah bütün âlemlerden müstağnidir.” (Ali İmran Suresi. 97)
Hac, Kelime olarak yönelmek kastetmek’ bir kimseyi veya bir yeri çokça ziyaret etmek’anlamlarına gelir. Hac. Belirli zamanda Kâbe’i Muazzama ve etrafındaki bir kısım kutsal yerleri usulüne uygun olarak ziyaret etmek ve buralarda yapılması gereken diğer ibadetleri yerine getirmektir. Kur’an-ı Kerimde 22, ci Surenin adı da,”Hac Suresidir. Bu Surede Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır.
وَإِذْ بَوَّأْنَا لِإِبْرَاهِيمَ مَكَانَ الْبَيْتِ أَنْ لَا تُشْرِكْ بِي شَيْئًا وَطَهِّرْ بَيْتِي لِلطَّائِفِينَ وَالْقَائِمِينَ وَالرُّكَّعِ السُّجُودِ (26)
“Hani biz İbrahim’e Evin yerini tayin etmiş ve şöyle demiştik: Bana hiçbir şeyi şirk koşma, tavaf edenler, kıyam edenler, rükû Ve secde edenler için Evimi tertemiz tut.”(Hac Suresi, 26.)
وَأَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجَالًا وَعَلَى كُلِّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ (27)
“Ve insanlar arasında haccı ilân et! Gerek yaya, gerekse uzak yollardan gelen yorgun düşmüş develer üstünde sana gelsinler.” (Hac Suresi, 27,) Hac, akıllı, zengin, hür, sıhhatli ve erginlik çağına gelmiş erkek ve kadın her müslümana ömründe bir dafa olmak üzere farzdır. Kendisine hac farz olan bir Müslüman, şartlar müsait olduğu an, bu vazifeyi yerine getirmeye acele etmelidir.
Güzeller güzeli (s.a.v.) “Kim haccetmek istiyorsa, acele etsin” (Ebu Davut Et Tac,) Hem bede ni hem de mali ibadetimiz olan Hac ibadetini yapamayacak kadar devamlı hastalık, yaşlılık, kadınlar için mahremi bulunmaması gibi sebeplerle, Hac menasikini bizzat edadan aciz kimselerin yerlerine bu işin ehlini bedel göndermesi caizdir.
İslami olmayan sebeplerle, haccını ifa edemeden ölen kimseleri, büyük bir tehlikenin beklediğini ikaz eden Kâinat’ın en güzeli (s.a.v.) şöyle buyurur. .”Bir kimse yeme içme ve gidip gelme masraflarını gücü yetip de Kâbe’yi ziyaret etmesi mümkün iken Hac farizasını ifa etmezse onun Yahudi veya Hıristiyan olarak ölmesinde hiçbir mani yoktur.”(Et-Tac, 2,109)
Selam ve dua ile
.