BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

30 Ocak 2022

KÖYLÜMÜZ RAHMETLİ OLDU

  O sabredenler, kendilerine bir belâ geldiği zaman: Biz Allah'ın kullarıyız ve biz O'na döneceğiz, derler (Ali imran 156)


 Köylümüz Aşur KÜÇÜK 30 OCAK 2022  PAZAR günü rahmetli oldu. 31 OCAK 2022 PAZARTESİ günü öğle namazına müteakip köyümüzde defnedilecek. Allah(cc) rahmet eylesin.Yakınlarına da sabır versin.
Merhuma ve cümle geçmişlerimize bir fatiha okumayı unutmayalım. 

EGZERSİZ OLMADAN SAĞLIK OLMAZ!


Hemen ardından da şu cümleyi ekleyelim: Egzersizin beden ve ruh sağlığına faydaları bırakın bu köşeyi, kitaplara bile sığmaz. Ve yine bilelim ki bizim bu sayfada sık sık ve bilerek tekrarladığımız “AYAKTA KAL, HAYATTA KAL!” mottosu herkes ve her yaş için ama özellikle de kaliteli bir yaşlanma yolculuğuna çıkan 50 yaş üzerindekiler için vazgeçilmez bir sağlık yaklaşımıdır. Diğer taraftan şu bilginin de altını yeniden çizmemizde fayda var: AKTİVİTEYLE EGZERSİZ AYNI ŞEYLER DEĞİLDİR. Peki, aradaki fark ne? Fark şu...

ÖNEMLİ SORU
HANGİSİ AKTİVİTE, HANGİSİ EGZERSİZ

EVİNİZDE veya işyerinizde merdivenleri günde birkaç kez inip çıkmanız, bahçeniz ya da balkonunuzdaki çiçekleri sulayıp ağaçları budamanız, evdeki bulaşığı, çamaşırı yıkayıp köpeğinizle yarım saatlik kısa yürüyüşler yapmanız egzersizin yerine geçmiyor. Bu saydıklarım “GÜNLÜK AKTİVİTELER” olarak kabul ediliyor. Ama bilelim ki aktiviteler, egzersiz yerine geçmeseler de kesinlikle işe yararlar. “Ne kadar çok ve ne kadar sıksa o kadar iyidir” kuralı aktiviteler için de geçerlidir. EGZERSİZE GELİNCE... “Belli bir süreyle, belli bir hız limiti içinde, belli bir ritimle, belirli kasları kullanarak tekrarlanan hareketlere” egzersiz diyoruz. Ve hepimiz için, her yaş ve cins için en doğru egzersizin “GÜNLÜK YÜRÜYÜŞLER” olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz. Zira yürümek bedenimizdeki toplam kas kitlesinin/gücünün yüzde 80’inden fazlasını kullandıran mükemmel bir egzersizdir. Diğer taraftan bedenlerimiz de adeta yürümek üzere yaratılmış özel bir cihaz/makine gibidir. Yazıyı tamamlarken “Başka egzersizler olmaz mı?” sorusunu şu esprili cümleyle yeniden yanıtlayalım: KUŞLAR UÇAR, CEYLANLAR KOŞAR, BALIKLAR YÜZER, İNSANLAR YÜRÜRLER!

İYİ BİLGİ 1
EGZERSİZİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ

İLK 10

BİR: İnflamasyonu (iltihaplanmayı) engeller.

İKİ: Glikasyonu (şekerlenmeyi) baskılar.

ÜÇ: Paslanmayı (oksidasyonu) frenler.

DÖRT: Kansere karşı koruyucudur.

BEŞ: Kalbinizi güçlendirir.

ALTI: Damarlarınıza elastikiyet kazandırır.

YEDİ: Bağışıklığınıza güç verir.

SEKİZ: Belleğinize takviyedir.

DOKUZ: Strese baraj kurar.

ON: Uykunuza kalite ve derinlik katar.

İKİNCİ 10

BİR: Cinsel gücünüzü arttırır.

İKİ: Kas kaybınızı yavaşlatır.

ÜÇ: Kemik erimesini frenler.

DÖRT: Karaciğer yağlanmasını engeller.

BEŞ: Kan basıncınızı dengeler.

ALTI: Trigliseridi azaltır.

YEDİ: Diyabetle savaşır.

SEKİZ: Solunuma güç verir.

DOKUZ: Huzura destek olur.

ON: Sosyalleşmeyi destekler.

İYİ BİLGİ 2
EGZERSİZ NELERİ AZALTIR

BİR: Kilonuzu.

İKİ: Trigliseridinizi.

ÜÇ: İnsülin seviyenizi.

DÖRT: Kan şekerinizi.

BEŞ: Stres ve depresyon düzeyinizi.

ALTI: Kan basıncınızı.

YEDİ: Kalp krizi riskinizi.

SEKİZ: Felç geçirme ihtimalinizi.

DOKUZ: Kanser olasılığınızı.

ON: Bunama tehlikenizi.


İYİ BİLGİ 3
EGZERSİZ NELERİ ARTTIRIR

BİR: Mutluluk hissinizi.

İKİ: Bellek kapasitenizi.

ÜÇ: Uyku kalitenizi.

DÖRT: Kemik gücünüzü.

BEŞ: Kas direncinizi.

ALTI: İyi kolesterolünüzü.

YEDİ: Denge kabiliyetinizi.

SEKİZ: Bağışıklık direncinizi.

DOKUZ: Cinsel gücünüzü.

ON: Akciğer kapasitenizi.

İYİ BİLGİ 4
EGZERSİZ HANGİ KANSERLERİ ÖNLER

DÜZENLİ egzersiz alışkanlığı...

BİR: PROSTAT kanserini frenler.

İKİ: MEME ve YUMURTALIK kanserini engeller.

ÜÇ: KOLON kanserine “Dur!” der.

DÖRT: KARACİĞER kanserini önler.

İYİ BİLGİ 5
EGZERSİZDE YÜRÜYÜŞ HIZINIZ NE OLMALI

GÜNLÜK yürüyüşlerinizi yaparken makul düzeyde bir sağlık faydası elde edebilmeniz için yeterli bir adım sayısını hedeflemeniz lazım. Bizim tavsiyemiz “TEMPOLU YÜRÜYÜŞLER”dir. Bir dakikada atılan adım sayısı esas alınarak yürüyüş hızları şöyle sınıflandırılıyor.

DÜŞÜK HIZ: 80 adım/dk

ORTA HIZ: 100 adım/dk

TEMPOLU: 120 adım/dk

HIZLI: 140 adım/dk

NOT: Yeni başlayanlar için önerimiz “düşük” ve “orta” hızları tercih etmeleridir. Zaman içinde “tempolu” hıza geçip o hız dilimini yine zaman zaman “hızlı” adımlarla desteklemek en doğru olanıdır.

İYİ BİLGİ 6
YÜRÜYÜŞ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ

BİR: Aydınlatılmış ve güvenli yerlerde yürümeye çalışın.

İKİ: Mümkünse arkadaşlarınızla yürüyüşe çıkın.

ÜÇ: Yürüyüş esnasında mücevher/pahalı takılar, saatler takmamaya dikkat edin.

DÖRT: Anayol ve otoyol çevresinde yürüyorsanız müzik dinlerken kulaklık takmayın.

BEŞ: Sahipsiz köpeklere karşı tedbirli olmayı da unutmayın.

23 Ocak 2022

Prof. Dr. Sadettin Ökten: Bizler dini hayatın içinde öğrendik

Ebeveynin hayattaki tutumu neyse, çocuk aynen onu alıyor. Çünkü o, iyiliğe meyyal olarak yaratılmıştır Ebeveyn, kendi hayatındaki çelişkileri çocuğa aynen aksettirir. Çocuk çok küçük yaşlardan itibaren adını koyamasa da bu akisleri hissediyor” diyen yazar Saadettin Ökten, “Bizler dini, hayatın içinde öğrendik. Hayat ve din birbirinden ayrı iki olgu değildi. En azından aile muhitimizde” yorumunu yapıyor.

Küçük yaşta ilim elde etmek, taşa yazı yazmak, yaşlılıkta ilim öğrenmek ise suya yazı yazmak gibidir" diyor Peygamberimiz. Bu sözü ile gerekli olan her türlü bilginin küçük yaşta verilmesini istiyor. Her anlamda ne anlattığımız kadar nasıl anlattığımız da önemli bu hususta. Küçük yaştaki çocuklara din ile ilgili bilgileri de güzel metotlarla anlatmalı ve öğretmeliyiz dolayısıyla. Prof. Dr. Sadettin Ökten de, “Çocuğuna eğitim vermekte sıkıntıya düşen ebeveynin, önce kendisine bakması gerektiğini söylüyor. Ökten, “Kendisindeki çelişkileri yine kendisi fark etmeyebilir. Çocuk ebeveynine bir ayna tutuyor ve onun çelişkilerini ona ifade ediyor” şeklinde açıklıyor bu durumu. Ökten, ebeveynin yapabildiği kadarıyla bu çelişkileri giderip evladına muhabbetle yaklaştığında, arada sağlam bir manevi köprü kurulabileceğini dile getiriyor

19 Ocak 2022

2021 2022 AHMET ÇALIK SEZONU


 ALLAH CC RAHMET EYLESİN. RUHU İÇİN EL FATİHA.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Erzurum’da “1001 Hatim” duasını yaptı

 Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Erzurum'da İslam alimi Pir Ali Baba'nın başlattığı ve yaklaşık 5 asırdır sürdürülen "1001 Hatim" geleneği kapsamında okunan hatm-i şeriflerin duası yaptı.

Ulu Camii’nde Cuma namazı öncesi gerçekleştirilen programda Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı, ilahi ve gazeller okundu, salavat ve tekbirler getirdi.

Kısa surelerin tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, okunan 55 bin 434 hatm-i şerifin duasını yaptı.

Başkan Erbaş’ın ülkemiz, İslam dünyası ve tüm insanlık için yaptığı dualarına binlerce vatandaş ‘amin’ diyerek eşlik etti.

Erzurum İl Müftülüğünce 17 Aralık 2021 tarihinde Pir Ali Baba Türbesi’nde gerçekleştirilen açılış programıyla başlatılan 1001 Hatim Program’ı kapsamında, ‘Kur’an’ın Hayatla Buluşması’ başlıklı panel, ‘Kur’an-ı Kerim’i Anlama’ ile ‘Kur’an-ı Kerim’in Hayata Yansıması’ başlıklı konferanslar ve çeşitli camilerde sabah namazı buluşmaları, sohbet programları ve Kur’an-ı Kerim tilavetleri yapıldı.

04 Ocak 2022

KÖYLÜMÜZ RAHMETLİ OLDU

 O sabredenler, kendilerine bir belâ geldiği zaman: Biz Allah'ın kullarıyız ve biz O'na döneceğiz, derler (Ali imran 156)


 Köylümüz Hacer NAZİK 04 OCAK 2022  SALI günü rahmetli oldu. 05 OCAK 2022 Çarşamba günü öğle namazına müteakip köyümüzde defnedilecek. Allah(cc) rahmet eylesin.Yakınlarına da sabır versin.
Merhumeye ve cümle geçmişlerimize bir fatiha okumayı unutmayalım. 

KÖYLÜMÜZ RAHMETLİ OLDU

 O sabredenler, kendilerine bir belâ geldiği zaman: Biz Allah'ın kullarıyız ve biz O'na döneceğiz, derler (Ali imran 156)


 Köylümüz Halil ÇAY 04 OCAK 2022  SALI günü rahmetli oldu. Allah(cc) rahmet eylesin.Yakınlarına da sabır versin.
Merhuma ve cümle geçmişlerimize bir fatiha
okumayı unutmayalım. 

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ