- Dinimiz, evi geçindirme vazifesini erkeğe yüklemiştir. Evli kadının geçim masrafları kocasına, bekârın ki babasına, dul kadının ki baba, çocuk veya kardeşlerine aittir. Bunlardan herhangi biri bulunmazsa devlete aittir.
2- Müslüman kadın için ekonomik bağımsızlıktan önce Allah’a kulluk gelir. Müslüman kadın Allah’a kulluğunu hakkıyla yapamadığı ekonomik bağımsızlığın aslında bir kölelikten ibaret olduğunu bilir.
3- Koca, Müslüman kadını çalışmaya zorlayamaz, bu büyük bir zulüm olur. Müslüman kadın da kocasının rızası olmadan çalışamaz bu da büyük bir vebal olur.
4- İçinde yaşadığımız bozuk düzen ve çeşitli zaruretler dolayısıyla Müslüman kadın çalışmak zorunda kalırsa ilk dikkat edeceği prensip, çalışmak için kadınlık onurunu muhafaza edebileceği, yeterli derecede iffet güvenliği bulunan helal bir ortam ve helal bir kazanç yolu seçmektir.
5- Tesettür prensibimiz Müslüman kadının olmazsa olmazlarındandır. Çalışmak da dâhil hiçbir neden, Müslüman kadına tesettür kurallarını ihlal ettiremez.
6- Çalışan Müslüman kadın, işyerinde beraber çalıştığı erkeklerle kapalı kapılar ardında yalnız kalmamaya büyük özen gösterir. Efendimiz’in (s.a.s) “Bir kadınla bir erkek kapalı kapılar ardında baş başa kalırsa üçüncüleri şeytan olur” (Buhari, nikah) buyurduğunu bilir.
7- Çalışan Müslüman kadın, erkeklerle tokalaşmaz. İşyerine gidip gelirken, servis, toplu taşıma araçları gibi ortamlarda vakar, edep ve mahremiyet kurallarına büyük özen gösterir.
8- Çalışan Müslüman kadın, iş ortamındaki erkeklerin yanında küfürlü konuşmalarına, hayâsız espri ve şakalar yapmalarına asla müsaade etmez ve hemen tepkisini koyar.
9- Çalışan Müslüman kadın, uzun mesai saatleri ve beraber geçirilen çalışma yıllarının iş ortamındaki erkeklerle arasındaki mesafeleri kaldırmasına, ciddiyeti bozacak laubali bir ortamın oluşmasına asla müsaade etmez.
10- Çalışan Müslüman kadın, eşini ve çocuklarını ihmal etmez. Bunun büyük bir kul hakkı olacağını ve ahirette bu kul haklarının başına ciddi belalar açacağını bilir.
11- Çalışan Müslüman kadın, işyerindeki erkeklerin dikkatini çekecek giysiler giyinmemeye, takılar takınmamaya, kokular sürünmemeye özen gösterir.
12- Çalışan Müslüman kadın, parasıyla eşini ezmez. Sen sensin, bende benim demez. Para onu asla şımartmaz.
13- Çalışan Müslüman kadın, maaşının onu Allah’tan uzaklaştırmasına müsaade etmez. Aksine parası onu Allah’a daha çok yaklaştırır.
14- Çalışan Müslüman kadın, faiz belasına düşmeme, kazancına haram karıştırmama, kendisi ve ailesinin boğazından haram lokma geçirmeme konusunda son derece hassastır.
15- Çalışan Müslüman kadın, işyerindeki stresi evine taşımaz. İş yorgunluğunun eşiyle ve çocuklarıyla arasına girmesine asla müsaade etmez.
16- Çalışan Müslüman kadın, İslam fıkhının öngördüğü gerekli zenginlik miktarına ulaşınca ve mülkiyet haklarına sahip olunca zekâtını kendi verir, kurbanını da kendi kestirerek dinimizin yüklediği ekonomik görevlerini büyük bir titizlikle yerine getirir.
17- Çalışan Müslüman kadın, çalışacaksa zaruretler nedeniyle çalışır. Daha iyi bir ev, daha iyi bir araba, daha lüks ve konforlu bir hayat için çalışmaz. Zaruretler ortadan kalkınca ilk fırsatta evine döner.
18- Çalışan Müslüman kadın, kendisini çalışmaya mahkûm eden bu bozuk düzenin değişmesi, yerine adil ekonomik bir düzenin kurulması için de canla başla çalışır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder