Uzmanlar, el temizliğine dikkat edilmemesi durumunda birçok ciddi hastalığın ortaya çıkacağını belirtti.
Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Serkan Karaer, "Sabunun elin her yerine temas etmesi için el yıkamaya başlarken önce suyla ellerin ıslatılması gerekir" dedi.
El temizliğinin günlük yapılması gereken en önemli kişisel temizlik olduğunu belirten Dr. Serkan Karaer, eller yoluyla her yere taşınan mikroorganizmaların basit soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabildiğini söyledi. Dr. Karaer, "Ellerin sık sık ılık su ve sabunla yıkanması, çatlak ve sıyrıkların oluşmasının engellenmesi, tırnakların kısa ve temiz olması, bulaşıcı hastalıkların artmasını ve yayılmasını önlemenin en etkili yoludur" dedi.
ELLER NASIL YIKANMALI?
Dr. Karaer, "Sabunun elin her yerine temas etmesi için el yıkamaya başlarken önce suyla ellerin ıslatılması ve sıvı sabun kullanılması, en kirli bölgeler olan tırnakların ve başparmakların unutulmaması ve en 15 saniye ovalama yapılarak yıkanması, nemli ortamlarda mikroorganizmalar daha hızlı çoğaldığı için ellerin mutlaka kurulanması gerektiği, enfeksiyonun yayılmaması için tek kullanımlık kağıt havlu kullanılması gerekmektedir.
El yıkama tekniğinde önemli üç etken, akar su, sabun ve ovuşturmadır. Akar suyun mekanik kuvveti ve elleri ovuşturma işlemi deri kıvrımlarına yerleşen mikroorganizmaları yerlerinden çıkartır. Sabun ise toz ve kiri eriterek ciltten geçici mikroorganizmalarla kayıp gitmesine yardımcı olur" şeklinde konuştu.
ELLER NE ZAMAN YIKANMALI?
"Yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, hapşırdıktan, öksürdükten sonra her dersten sonra, saçlarınızı taradıktan veya elledikten sonra, para alışverişinden sonra, hasta insanlara dokunmadan önce ve sonra, burnunuzu temizledikten sonra, kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra kirli görüldüğü ve kirli olduğu düşünüldüğü her zaman eller mutlaka doğru teknikle yıkanmalı. Bunun dışında tırnaklar kısa, yuvarlak kesilmeli, ellerin göze, ağıza ve buruna temasından kaçınılmalı, tırnak yemek ve kalem arkasını ağza sokmak gibi davranışlardan kaçınılmalı."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder