BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN
KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR
Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi 55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...
19 Eylül 2009
BAYRAMDA SAĞLIĞINIZI BOZMAYIN
BSK Aydın Anka Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özlem Özden, oruçtan yeni çıkan kişilerin Ramazan Bayramında sağlıklı beslenme dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Ramazan süresince tutulan oruçtan sonra insan psikolojisinin daha fazla yemek yeme eğilimi gösterdiğine işaret eden Özlem Özden, “Şeker bayramında birden bire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramla birlikte ağır tatlılar ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı, bu tür yiyeceklerin fazla tüketilmesi halinde, obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklara zemin hazırladığı unutulmamalıdır” dedi.
Bayramda ve sonraki günlerde aşırı yemek yeme ile birlikte bazı problemlerin ortaya çıkmasının kaçınılmaz hale geldiğine değinen Özden, “Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Bu tür problemleri önlemek için az az sık sık beslenilmelidir. Hafif bir kahvaltı ile öğüne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Ramazan aylarında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir. Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Bayramda çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden uzak kalıp bu tür hem kalorisi hem de glisemik indeksi yüksek olan besinlerden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir” diye konuştu.
Ramazandan sonra öğün sayısının yeniden üçe çıktığını ve beslenme zamanlarının geceden gündüze dönmekte olduğuna işaret eden Özden, “Bayram süresince aşırı yemenin, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları fazla tüketmenin hazımsızlık, mide bulantısı, bağırsak sistemi rahatsızlıkları, tansiyon, kolesterol ve kan şekeri yükselmesi gibi ciddi hastalık problemlerine, kilo alımına yol açabilinir. Bu nedenle bayram günü beslenmeye çok dikkat edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Ramazan süresince tutulan oruçtan sonra insan psikolojisinin daha fazla yemek yeme eğilimi gösterdiğine işaret eden Özlem Özden, “Şeker bayramında birden bire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramla birlikte ağır tatlılar ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı, bu tür yiyeceklerin fazla tüketilmesi halinde, obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklara zemin hazırladığı unutulmamalıdır” dedi.
Bayramda ve sonraki günlerde aşırı yemek yeme ile birlikte bazı problemlerin ortaya çıkmasının kaçınılmaz hale geldiğine değinen Özden, “Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Bu tür problemleri önlemek için az az sık sık beslenilmelidir. Hafif bir kahvaltı ile öğüne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Ramazan aylarında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir. Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Bayramda çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden uzak kalıp bu tür hem kalorisi hem de glisemik indeksi yüksek olan besinlerden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir” diye konuştu.
Ramazandan sonra öğün sayısının yeniden üçe çıktığını ve beslenme zamanlarının geceden gündüze dönmekte olduğuna işaret eden Özden, “Bayram süresince aşırı yemenin, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları fazla tüketmenin hazımsızlık, mide bulantısı, bağırsak sistemi rahatsızlıkları, tansiyon, kolesterol ve kan şekeri yükselmesi gibi ciddi hastalık problemlerine, kilo alımına yol açabilinir. Bu nedenle bayram günü beslenmeye çok dikkat edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN
TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33
IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414
POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47
BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ
Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder