BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

11 Haziran 2009

TÜRKÇE SORULARININ PÜF NOKTALARI

TÜRKÇE

2 GRUPTA DEĞERLENDİRİN

Üniversite sınavında çıkan soru sayısı Türkçe’nin ne denli önemli bir ders olduğunun en önemli göstergesidir. Dolayısıyla Türkçe’nin öğrencinin alacağı puanda büyük bir etkisi vardır. ÖSS’de çıkan Türkçe soruları öğrencinin Türkçe’yi kullanma gücünü ve dili doğru ve kurallarına uygun bir biçimde kullanabilme yetisini ölçen sorulardır. Bu soruları, anlam bilgisi ve dilbilgisi olarak iki ana gruba ayırabiliriz:

METNİ İYİ KAVRAMALISINIZ

Anlam bilgisi sorularında amaç; okuma dikkati, yorum gücü ve kavram bilgisini ölçmektir. Bu grupta gelen sorular sözcük düzeyinde anlam, cümle düzeyinde anlam ve paragraf düzeyinde anlam şeklinde gelir ve toplam soruların % 70’ten fazlasını oluşturur. Bu grupta gelen soruları doğru cevaplayabilmenin ön koşulu bize verilen cümleyi ya da paragraf metnini çok iyi anlamaktır.

SORU STİLLERİNİ BİLMEK ÖNEMLİ

Paragrafı anlamak için gerekli çaba gösterildiğinde bu türden soruların çözümünün ne denli kolay olduğu görülecektir. Bazı öğrencilerin -özellikle sayısal grubu öğrencileri- paragraf sorularını, çözümünün uzun süre alacağı kaygısıyla çözmediklerini, bu tür sorulara önyargıyla yaklaştıklarını görüyoruz. Anlam bilgisi sorularını rahatça çözebilmek için çok sayıda, değişik nitelikte ölçücü sorular çözmek gerekir.

YORUM GEREKTİRMEYEN SORULAR

Dilbilgisi sorularında, sözcüğün yapısı, türü, cümle içindeki görevleri cümle türleri gibi konularla ilgili bilgiler ölçülür. Bu konularla ilgili bilgi eksikliği varsa vakit kaybetmeden giderilmelidir. Bu grupta gelen sorular çok yorum gerektirmeyen, gerekli bilgiye sahip olunduğu takdirde rahatça çözülebilecek sorulardır.

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ