BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

13 Mart 2009

12 MART ERZURUM'UN KURTULUŞU VE İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ

Konuşmama Halide Nusret Zorlutuna’nın bir şiiriyle başlamak istiyorum.
“Yayla Türküsü”
“Bingöl yaylasında bin renktir bahar,
O güzel adına kurban yaylalar!
Bir yudum suyunda bin bir şifa var,
Sarmaşır güneşle, öpüşür ayla,
‘Yaylalar içinde Erzurum yayla’
Gülüne başka gül uyar mı ola?
Türküsünü Tanrım duyar mı ola?
Düşümde gördüğüm bu yâr mı ola?
Sarmaşır güneşle, öpüşür ayla,
‘Yaylalar içinde Erzurum yayla’

Damarında akan Türkün kanıdır.
Göğsünü kabartan Türkün şanıdır;
Yayla Türkün canı, öz vatanıdır,
Sarmaşır güneşle, öpüşür ayla,
‘Yaylalar içinde Erzurum yayla’ ”
Yaylalarında, gırcı gırcı karların erimeye, burcu burcu bahar kokularının filizlenmeye durduğu 12 Mart’ın, Erzurumlunun yüreğinde ayrı bir yeri var. Bu gün, Erzurumlunun;
“Zulmün kara güllesiyle, topu önünde,
İmandan fukara olan eğilir.
Bir karış toprağın öz kıymetini
Toprağa kanını döken bilir”
diyerek kurtuluşa ulaştığı gün.Bugün burada Erzurum'un Kurtuluşu ve İstiklal Marşı'mızın TBMM tarafından kabul edilmesinin yıl dönümünü kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz.
Sivas’ta “gardaş” neyse,
Elazığ’da “gakkoş” neyse,
Erzurum’da “dadaş” odur.
Yiğit, demektir, delikanlı demektir, kardeş demektir.Burada bugün sizlere tarihten biraz bahsedeceğim.
Sevgili gençler,şunu unutmayın:
Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer.Bugün sizlere ,bizlere, tarihimiz unuttturulmaya çalışılıyor.Melleketimizi, devletimizi bölüp parçalayıp yutmak isteyenler dün olduğu gibi bugün de var,yarın da var olacaklar. Uyanık olun.Devletimizi sonsuza kadar koruyup savunacağını bildiğim geleceğimizin sigortası olan siz gençlere inancım sonsuzdur.
12 Mart yalnız Erzurumlular için değil, insanlık için de oldukça önemli bir gündü. Çünkü akla gelebilecek insanlık dışı her türlü işkence ve katliamı gerçekleştiren Ermeniler, geldikleri yere gönderilmişlerdi.O Erzurum ki, bir süre sonra, Kurtuluş Savaşımızın, Cumhuriyet’e giden yolun en önemli kilometre taşı olacaktı. Mustafa Kemal Atatürk, 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi’ni gerçekleştirecekti. Erzurum hemşehrisi, Erzurum Mebusu olacaktı. Kurtuluş’a giden yol, 12 Mart 1918’de kurtarılan Erzurum’dan geçmişti. Ne güzel tesadüf. Erzurum’un kurutuluşundan üç yıl sonra, 12 Mart 1921’de, Mehmet Akif Ersoy’un Milletimize armağan ettiği şiiri, İstiklâl Marşı olarak kabul edilmişti:
Bir milletin varlığını ve istiklalini gösteren mili sembollerden biri de Milli Marşı’dır. Milli marşlar temsil ettikleri milletlerin özelliklerini övücü bir dile sahiptirler. Milletlerin özel günlerinde, resmi törenlerde, milletler arası spor karşılaşmalarında çalınıp söylenirler. Milli Mücadele ile ilgili hazırlıklardan biri de moral gücümüzün yükselmesi idi. İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde hazırlandı. Saldırgan düşmana karşı Anadolu’da tutuşan heyecanı alevlendirecek; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi, Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü’den geldi. Büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı, Türk Ulusu’nun bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, Türk Milletini ortak düşünce ve değerler düzleminde buluşturan eşsiz bir yapıttır. Akif tarafından yazılıp milletimize armağan edilen İstiklal Marşı 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından kabul edilmiştir.
Yüce bir millet ve onun şanlı mensupları olarak, bayrağımızı dimdik ayakta tutmak ve onu ebediyen dalgalandırmak için, her zaman olduğu gibi bugün de birlik ve beraberlik içerisinde olmamız, vatan toprağı üzerinde oynanan oyunlara karşı son derece uyanık olmamız gerekmektedir. İstiklal Marşı’nda ortaya konan inanç ve güven, bugün de ihtiyacımız olan manevi atmosferi yansıtmaktadır. İstiklal Marşımızda en veciz şekliyle ifade edilen mesajlar, günümüzde de sadece manevi dünyamızı aydınlatmakla kalmamakta aynı zamanda geleceğimize de ışık tutmaktadır. O zor günlerde yaşadığımız sıkıntıları unutmamalı şu rahat günlerimizin kıymetini bilip devletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmalıyız. İstiklal Marşı'mızın her kıtası,her mısrası, her kelimesi anlam doludur.Şimdi sizlere bir kıtasını okuyacağım.
“Bastığın yerleri ‘toprak’ diyerek geçme tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı;
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.”
Konuşmamı Mehmet Akif Ersoy'un dileğine milletçe canı gönülden katıldığımız bir cümlesiyle son vermek istiyorum.
Allah milletimize bir daha milli marş yazmayı nasip etmesin. (AMİN) İhsan AKPINAR
Türkçe Öğretmeni

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ