BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

22 Ekim 2011

Hikmetin kapısını açan sayılar

Gerçekleşmesini çok istediğimiz bir talebimizde, bir yakınımız çaresi zor bir hastalığa yakalandığında ya da başımıza gelen bir musibetin def'inde ilk aklımıza gelen tesbihtir 4444 Salât-ı Tefriciye.

Yine bunun gibi genellikle vefat edenlerin arkasından yapılan 41 Yasin hatmi, bela ve musibetten korunmak için okunan 7 Ayet-el Kürsi, namazlardan sonra çektiğimiz 33 tesbih, tahmid ve tekbir de sıklıkla yaptığımız zikirlerden... Birçoğumuz bu dua ve surelerin ne tür durumlarda ve kaç defa okunduğundan haberdarız. Fakat neden 5 bin değil de 4444 Tefriciye çekeriz ya da neden Fatiha-i Şerife'nin ardından 4 değil de 3 İhlâs okuruz pek düşünmeyiz.
Tüm bu sayıların bir hikmeti var aslında. Kimi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (sas)'nın hadis-i şeriflerine dayanıyor kimi de Evliyaullah'ın içtihatlarına. Konuyla ilgili İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Bölüm Başkanı Prof. Dr. Reşat Öngören, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdet Tosun ve Zaman Gazetesi Kürsü Sayfası Editörü Süleyman Sargın'dan bilgi aldık. Her biri tesbihlerin bu sayılara uygun şekilde çekildiğinde, duaların kabul olacağının sıkça rivayet edildiğini hatırlatıyor. Peki, bu sayıların kaynağı tam olarak nedir?
Sayılı duanın bir sakıncası yok
En çok bilinenden başlayacak olursak, namazlardan sonra 33 Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü Ekber çekmemizin nedeni Efendimiz'in bir hadisi. Allah Resulü buyuruyor ki: "Her namazdan sonra 33 Sübhanallah, 33 Elhamdülillah, 33 Allahü Ekber ve 'La ilâhe illallahü vahdehü lâ şerike leh lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadir' diyenin deniz köpüğü kadar günahı olsa da affedilir."
Efendimiz'in neden 33 sayısını verdiği konusunda herhangi bir bilgimiz yok fakat Prof. Dr. Reşat Öngören, Resûlullah'ın bu hadisinde sayı vermesinin, tesbihatların sayıyla yapılmasında bir sakınca olmadığını gösterdiğini ifade ediyor. Yani sayıyla yaptığımız ibadetlerin kaynağı hadis-i şerif ya da ayet olmasa bile bid'at sayılmıyor. Nedeniyse bu zikirlerin birçoğunun Allah dostlarının ruhi tecrübelerine ve içtihatlarına dayanması. Doç. Dr. Necdet Tosun bunu şöyle açıklıyor: "Örneğin deniliyor ki: '308 defa Ya Rezzak çekersen rızık kaygısı taşımazsın.' Yani bir âlim bunu deniyor, tesirini görüyor ve talebelerine tavsiye ediyor. Bu da asırdan asra naklediliyor ve yerleşiyor."
Aynen bunun gibi 4444 Tefriciye'nin kaynağına baktığımız zaman, İmam-ı Kurtubî Hazretleri'nin rivayetlerine dayandığını görüyoruz. Bu tefsir âlimi, "Bir kimse, çok önemli bir işinin veya önemli bir dileğinin gerçekleşmesi ya da üzerinde devam edip duran büyük bir belanın üzerinden çekilip gitmesi (kalkması) için Salât-ı Tefriciye'yi (4444) defa okuyup, bu mübarek salât ü selâm ile Yüce Peygamberimiz'i vesile edinse, hiç şüphe ve tereddüt yoktur ki, Yüce Allah, o kulunun istek ve muradının olması için hayırlı bir sebep yaratır ve ona muradını verir." diyor.

Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ