1) Erzurum Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yer alan en önemli merkezlerinden biridir. Topraklarının %30’u Karadeniz Bölgesinde yer alır.
2) 20 ilçesi bulunan Erzurum Türkiye’nin 16 büyükşehir belediyesinden biridir. Erzurum 20 ilçesiyle Türkiye 5.sidir.
3) 25,355 km2 yüz ölçüme ile Türkiye’nin 4. İli olan Erzurum 9 komşu ile sahip. Erzurum'a en yakın il 124 km ile Bayburt, en uzak il ise 1506 km mesafede olan Çanakkale’dir. Erzurum Ankara’ya 876 km İstanbul’a ise 1224 km mesafededir.
4) Erzurum, 749.993 nüfusu ile Türkiye'nin en kalabalık 29. şehridir. Nüfus bakımından Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük 3. ilidir.
5) En yüksek sıcaklığı 36,5 derece en düşük sıcaklı değeri ise -37.2 derece olan Erzurum’un yıllık sıcaklık ortalaması 5.7 derecedir. Karasal iklimin hakim olduğu Erzurum Türkiye’nin en soğuk illerinden birisidir.
6) Anadolu’nun zirvesi Erzurum 1853 metre ile yüksek rakımlı bir yaşam alanı.
7) Tarihi Milattan Önce 11. yüzyıla, Azzi–Hayaşa dönemi dayanan Erzurum Urartular, Medler, Persler, Bizanslılar, Sasaniler, Emeviler ve Abbasiler, Saltuklular, İlhanlılar, Selçuklular, Moğollar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar gibi bir çok medeniyete beşiklik etmiştir.
8) Türkiye’nin en köklü ve en büyük 2. Kampüsüne sahip Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi yükseköğrenim kurumları.
9) Erzurum’da bir havalimanı bulunuyor. Ankara, İstanbul ve İzmir’e direk uçuşlar yapılmaktadır. Ankara ve İstanbul’a günlük ortalama 4 veya 5 sefer yapılmaktadır.
10) Milli mücadele, milli birlik ve bağımsızlık hareketinin temelinin atıldığı Kongre 23 Temmuz 1919 da Erzurum’da toplamıştır.
11) 3185 metre zirveye sahip Palandöken dağları Türkiye’de kış turizmi için yapılan ilk ciddi ve kapsamlı proje Erzurum-Palandöken Kış Sporları ve Turizm Mastır Plan Çalışmasıdır. Günümüzde bir çok özelliğe ile Türkiye’nin en önemli kayak merkezi olan Erzurum Palandöken kayak merkezi ulusal ve uluslararası bir çok organizasyona ev sahipliği yapmıştır.
12) Erzurum'un Erzincan, Sivas, Kayseri, Ankara (Doğu Ekspresi) ve Kars (Doğu Ekspresi) illeri ile doğrudan demiryolu bağlantısı bulunmaktadır.
13) Erzurum’un en önemli yer yüzü şekilleri Palandöken Dağları, Allahuekber Dağları, Kargapazarı Dağı, Çoruh, Karasu ve Aras Nehirleri, Erzurum ve Hasankale Ovası, Tortum Gölü.
14) Erzurum’un ekonomisi tarım, hayvancılık, madencilik ve ormancılığa dayalıdır. Türkiye'nin önemli ticaret yolları üzerinde yer alır ve özellikle hayvan ticareti konusunda önemli bir merkez konumundadır.
15) 19. yüzyıldan itibaren hayvan ve hayvansal ürünlerin satışını yapan Erzurum, bu alanda başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerin önemli bir tedarikçisi konumundadır. Tavukçuluk ve arıcılığın yaygın olduğu ilde, özellikle sığır, mor karaman ırkı koyun ile keçi de beslenir. Ayrıca, Çoruh Vadisinde Akbaba, Kelebek, Boz Ayı, Dağ Keçisi, Yaban Kedisi ve Vaşak bulunur. Vadide 188 kuş türü tespit edilmiştir.
16) Erzurum ilkbaharda yemyeşil, kışın beyaz, yaz ve sonbaharda sapsarı (bozkır) görünümündedir. Orman ve fundalıklar toplam yüz ölçümün % 9’na tekabül eder. 1900-2000 m. yükseklikte sarı çam ve meşe ağaçlarından ibarettir. Çayır ve meralar arazinin % 63’ünü kaplarken, ekili ve dikili arazi % 10’dur. Ormanlar kuzeydeki dağların güneye bakan yamaçlarındadır. Çoruh Vadisinde 100 den fazla endemik bitkilerin bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 17 çeşit yenilebilir yabani meyve türüne rastlanmıştır.
17) Erzurum Kalesi, Çifte minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Tabyalar, Taşhan, Ulu Camii, Lalapaşa Cami, Saat Kulesi, Çobandede Köprüsü ve daha bir çok medrese, han, hamam, cami , kale ve tarihi yapısı bulunmaktadır.
18) Şehirde konaklama için birçok 5 ve 4 yıldızlı otel mevcut. Özellikle Palandöken Kayak Merkezinde lüks konaklama imkanı bulunmaktadır.
19) Erzurum kuyumculuğu ve Oltu Taşı işlemeciliği ile ünlüdür. Yarı değerli taş olan Oltu Taşı (kehribar) Erzurum’a özgüdür. Altın ve gümüş ile birlikte Oltu taşından kadınlar için bilezik, gerdanlık, broş, küpe, saç tokası ve tarağı yapılırken, erkekler için tespih, ağızlık, yüzük, vb. eşyalar imal edilmektedir.
20) Yöresel ürün olarak civil peyniri, tere yağı, balı ön plana çıkmaktadır.
21) Erzurum’da zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bunlardan lor dolması, kadayıf dolması, özel yapılmış su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı bu mutfağın baş yemekleridir.
22) Erzurum’da oynanan halk danslarına Bar denir. Bar ın tarihçesi çok eskilere Orta Asya’ da Altay kavimlerine kadar uzanır. Erzurum halk oyunlar erkek ve kadınlarca ayrı ayrı oynanır.
23) Kaplıcaları ile meşhur olan Erzurum termal sağlık cennetidir.
24) Tortum Şelalesi, Narman Peri Bacaları, Hınıs Kanyonları, İspir Yedigöller, Çoruh Nehri gibi daha bir çok doğal güzellik kaynağı bulunmaktadır.
25) “Erzurum Kilidi Mülki İslamın Mevlaya Emanet Olsun Erzurum…” dadaşlarıyla, manevi sultanlarıyla, nene hatunlarıyla, erler yatağıdır Erzurum.