BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

07 Temmuz 2014

NE YAPTIĞIMIZIN FARKINDA OLALIM

Adam, dinini seviyor.

Sevdiğini Kâbe’yi görünce gözyaşlarının sel olmasından anlıyorsun.

Tırnağıyla kazıyarak kazandığı, dişinden artırdığı parasını o yola harcamasından anlıyorsun.

Ama bunların başlarında görevli hocalarına sorduğu sorular, neye âşık olduklarını anlamamızı zorlaştırıyor.

İki gözü iki çeşme hacımızın biri Medine’den Mekke’ye gelip Kâbe’yi görünce, “A güzel Rabbim, Peygamberin Medine’de sen burada neden yalnız yatarsınız” diye mırıldanıyor.

Avrupa’dan gelen bir hacı adayımız da Avrupa’da güzel binaları gördükten sonra Mekke’deki Allah’ın evinin nasıl olacağını hayalinde şekillendirmiş, dünyadaki bütün binalardan yüksek ve güzel diyerek gelmiş ve hayal kırıklığına uğramış.

Yeniçeri, Balkanlar’da cihat yaparken harp meydanında kâfiri yakalamış, hançeri bağrına dayamış ve “İmana gel bre kâfir” demiş.

Kâfir, “Ne diyeceğimi söyle de imana geleyim” dediğinde;

Yeniçeri, “Ben de bilmiyorum” demiş.

Kur’an için can vermeye hazır milyonlarca insanımız, Kur’an’ın birçok emrine karşı duruyor, haramları işlediği gibi savunuyor da.

Eski Genelkurmay Başkanı, “Allah Allah diye taarruz eden bir ordu nasıl olur da Allah’ın evi olan camiyi bombalar?” diye feveran derken çok samimi olduğunu yüz ifadesinden anlıyorum ama aynı ordudan birçok insanımız, Kur’an için can vermeye hazırken Kur’an’ın hükümlerinin karşısında da kale gibi dikiliyor.

İnandığımız ve yolunda ölmeye hazır olduğumuz kitabımızı bu Ramazan’ı da vesile ederek içeriğini, muhtevasını öğrenelim.

Hayalindeki güzele âşık olup da aynısını yeryüzünde bulamadığı için bekâr kalan adam gibi olmayalım.

İslam, bizim hayalimizdeki değildir.

Yedi milyar insan Müslüman olsa, hepsinin hayali toplansa doğruya biraz yaklaşır.

Ama İslam dini, yeri göğü yaratan ve yönetenin dinidir.

Milyarlarca çiçeğin güneşten herkes kendi kabiliyetince faydalandığı gibi Rabbimizin bir nuru olan Kur’an’ımız da yedi milyar insanın kabiliyetine göre alabileceği kitabımızdır.

Herkesin anladığı da Allah’ın kontrolü altında bir hayat yaşayan Sevgili Peygamberimizin anladığı ve yaşadığına uygun olmalıdır.

Yoksa günümüzde İslam dışı insanların hepsinin Allah anlayışı var ama mihenkleri olmadığından herkes kendi küçük aklına göre Allah’a da bir sınır çizmiş.

Hâlbuki sınırı Allah çizer.

Hamsiyle balinaya, serçeyle kartala, cevizle kabağa, damlayla denize, kumla Everest’e sınır çizen Rabbimiz, bize neyin yararlı neyin zararlı olduğunu bildirmiş ve bizim ona uymamız gerekir.

Hâlbuki kafamıza göre olmaz. Zira Budist’in tanrı anlayışı ayrı, Hıristiyan’ın tanrı anlayışı ayrı, Yahudi’nin ki ayrı. Onun için Kur’ân-ı Kerim’de Rabbim, “Onlar Allah’ın isimlerinde sapı- tıyorlar” (A’raf, 180) der. Yani, altı milyar insan Allah’a inanır, ama herkes Allah’ın sınırını kafasında kendisi çizer. Allah’ı bir yere oturtur, oradan kaldırmaz onu.

Günümüzde bazı insanlar, “Ben Allah’a inanırım, ama işime karıştırmam” diyor. Ne demektir bu? “Kalbimi çalıştır, kanımı çalıştır, gözümün yağını da sen ver, beynimi de sen takviye et. Ama benim günlük hayatıma karışma Allah’ım” demektir.

Aslında bu bir sınır çizmedir. Biz Allah’a sınır çizemeyiz. Allah (celle celâluhû) bize sınır çizer.

Onun için birçok ayette “tilke hududullah” der. “İşte Allah’ın çizdiği sınırlar.” Bu sınırları Rabbin senin için çizmiştir, bu sınırlar içerisinde hareket et diyor. Biz bunun tersini yapıyoruz. Allah (celle celâluhû) için sınır çizmeye kalkıyoruz. Bunu yapmamamız lazım. Yani Rabbimiz kendisini bize nasıl tanıtıyorsa Rab odur. Yoksa benim kafama göre Rab çizecek olsam, herkesin tanrısı ayrı ayrı olur.

Rabbimizin dinini O’nun kitabından öğrenelim.

Nasıl yaşanacağını bize örnek olarak sunduğu Resulünün sünnetinden öğrenelim.

Bize kolaylık olsun diye sunulan fıkıh kitaplarından öğrenelim.

Ne yaptığımızın, nasıl yaptığımızın, niçin yaptığımızın farkına varalım.

MAHMUT TOPTAŞ

MİLLİ GAZETE


Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ