BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

13 Ağustos 2012

KADİR GECESİ’NİN FAZİLETİ


ْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ


 
 Bizleri yoktan var eden, sayısız nimetleriyle şereflendiren Rabbimize Kâinat’ın zerresi adedince hamt, yüz binlerce salât ve selam bütün insanların efendisi Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.) e olsun.

Değerli okurlarım! On bir ayın sultanı olan bir ramazana daha veda etmek üzereyiz. Tüm zamanlar Ramazanı, Ramazan ise tek bir geceyi müjdeledi. Ramazan on bir aya, Kadir gecesi ise Ramazana baş tacı oldu.

Allah-u Teâlâ bu geceyle ilgili olarak Kadir suresini indirmiş ve şöyle buyurmuştur:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ

Şüphesiz, biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik, Kur’an-ı KerimiLevhi Mahfuzdan dünya semasına bu gece inmiştir. İşte bu söz, Kadir gecesinin üstünlüğünü göstermek için yeterlidir. Çünkü Kur’an’-ı Kerim gibi azametli bir kitap bu gece nazil olmuştur.

وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ

 Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ

Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Ayetlerin ifade ettiği bin ay, yaklaşık 83 yıla, yani ortalama olarak bir insan ömrüne denktir. Kur’an’ı Kerim’in indiği böylesi bir gece, bu ayetlere göre “bir ömre bedeldirKur’an-ı Kerim’in insanlık için hidayet rehberi ve kurtuluş reçetesidir.

Kur’an’ı Kerim’in nazil olduğu Kadir gecesi ise müminler için göz aydınlığıdır, af ve mağfiret gecesidir. Melekler bile tebrik için yeryüzüne inecektir! Göklerden getirdikleri hediye ise “selam”dır, esenliktir. Yüceler yücesi Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de bunu bize şöyle haber vermektedir.

تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُفِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍO gecede, melekler ve Ruh (Cebrail) Rablerinin izniyle her türlü iş için iner dururlar.”

سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ. “ O gece esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.”

İmam-Malik’in Muvatta adlı eserinde, Güzeller güzeli (s.a.v.) e ümmetlerinin ömürleri gösteriliyor. Sevgililer sevgilisi (s.a.v.) başka ümmetlerin ömürlerine nazaran kendi ümmetinin ömürlerini kısa görüyor.

 Bu kısa ömürlü, başka ümmetlerin uzun ömürleri sayesinde işlemiş oldukları amellere yetişememelerinden dolayı üzüntü ve ızdırap duyuyordu. Ümmeti Muhammed’in bu üzüntüsünü gideren Yüce Rabbimiz, Kadir gecesini hediye buyurdu. “Kadir” hüküm, kaza, takdir, şeref, azamet ve tazyik” manalarına gelmektedir.



  Bu gece’nin fazileti:

1- Kur'ân-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.


2- Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır.


3-Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır.

4-Hz. İbni Abbas’ (r.a) rivayet etmiştir ki: Kadir gecesi olduğunda Alla hu Teâlâ Hz Cebrail’e (a.s.) yeryüzüne inmesini emreder. Sidre-i Müntehada bulunan yetmişbin melek te elerindeki sancaklarla beraber onunla inerler. Yeryüzüne indiklerinde Hz Cebrail (a.s.) ve melekler sancaklarını 4 yere dikerler. Bunlar,

Kâbe-i Muazzama, Ravza-i Muahhara, Bey tül Makdis ve Turi Sina mescitleridir”. Sonra Hz. Cebrail (a.s.) meleklere “dağılınız” der. Onlarda, içinde mümin bulunan ev, oda ve gemilere girerler.

 İçinde köpek, Domuz, Şarap, cünüp kimse ve resim bulunan evlere rahmet melekleri girmezler.

Melekler girdikleri evde tesbih, takdis ve tehlil ederler. Hz Muhammed’in (s.a.v.) ümmeti için sabaha kadar istiğfar ederler. Sabah olup ta gökyüzüne yükseldiklerinde dünya göğünde bulunan melekler onları karşılayıp “nereden geliyorsunuz?” diye sorarlar. Onlarda “dünyada idik” Çünkü bu gece Hz. Muhammed (s.a.v.)’in ümmetinin gecesi olan Kadir gecesidir derler.

5-Bu gece hayatta olan mü’minlere rahmeti ilahi tevzi olunur. Cebrail (a.s.) niyaz eder.Ya Rab..Rahmetini,dirilere dağıttım,yine de arttı. Mevla Teâlâ, ölenler de taksim et. Rahmeti ilahi ölenlere de taksim olunur, yine de artar. Cebrail (a.s.) tekrar niyazda bulunur,

Ya Rabbi ölenlere de dağıttım yine de arttı. Ya Cebrail! Rahmet hazinelerimi doldur, artan rahmetimi de kâfir diyarlarına taksim et. O Rahmet-i ilahiden kendilerine isabet eden kimseler, iman üzere ölürler.(et-Tac, 4,)

Kâinat’ın Sultanı (s.a.v.) bu geceye mahsus olarak: Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.”(Buhari.) Buyurmuştur. Bu hadisle gecemizi Kur’an tilaveti, namaz, zikir ve tefekkürle geçirmenin önemini bize hatırlatmıştır.

Hz. Aişe (r.a.) validemiz, Resûlullah (s.a.v.) Efendimize: “Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim ya Resûlallah?” diye sormuş, Efendimiz (a.s.) ona şu duayı etmesini tavsiye etmiştir: “Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.”  (Tecrîd-i Sarih Ter) Alla hu Teâlâ bu mübarek geceyi ihya edip duası kabul edilen müminlerden eylesin.   Rabbime emanet olunuz. Cumanız mübarek olsun.

SORULAR CEVAPLAR: Zam mı sure: namaz kılarken fatihadan sonra asgari kısa bir sure veya ona denk bir uzun ayet okumamız lazım. (en az) İstediğimiz kadar Kur’an-ı Kerim’in her yerinden okuyabiliriz. Fazlasının bir sınırı yoktur. İmam-ı azam Kur’an-ı Kerim’in yarısını bir rekâta zam mı sure okumuş yarısını’da bir rekâta okumuş iki rekât namazda Kur’an-ı Kerimi hatmetmiş.  Kur’an-ı Kerim “114” Sure var. Her sure namaz suresidir. İstediğiz yerden başlayıp istediğimiz kadar okuyabiliriz.
KUR’AN-I KERİM OKURKEN: Allahu  Teala her harfine 20 sevap veriyor..Namaz kılarken okuduğumuz Kur’an-ın her harfine 100 sevap veriyor,ne kadar çok okursak o kadar çok sevap alırız.
KUR’AN- KERİM:30 cüzdür.(.yani 30 bölüm.)




















Hiç yorum yok:

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ