BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

27 Şubat 2010

NECİP FAZILDAN ŞİİR


Her şey, her şey şu tek müjdede;

Yoktur ölüm, Allah diyene

Canım kurban, başı secdede,

İki büklüm, Allah diyene

26 Şubat 2010

HAYATI SORUNSUZ YAŞAMAK İÇİN OKUMALISIN

Hayatı sorunsuz, pürüzsüz yapmak için kendini feda eden herkese de belki biraz faydası olur.

...bir zamanlar kötü geçen bir hasattan şikayet eden bir çiftçi vardı: "Tanrı hava durumunu kontrol etmeme izin verse her şey daha iyi olurdu."
Tanrı ona dedi ki: "Bir yıl boyunca havanın kontrolünü sana bırakacağım.Ne istersen hemen yerine gelecek.

Zavallı adam çok mutlu oldu ve hemen dedi ki "şimdi güneş istiyorum" ve güneş çıktı.Sonra dedi ki "şimdi yağmur yağsın" ve yağdı. Bir sene boyunca önce güneş açtı ve sonra yağmur yağdı. Mahsül hiç bu kadar bol, hiç bu kadar yemyeşil olmamıştı.

Sıra hasata geldi. Çiftçi buğdayı biçmeye koyuldu ama yüreğine indi. Başakların içi bomboştu. Tanrı sordu: "Nasıl mahsülün ?"
Adam şikayet etti:"Kötü efendim,çok kötü".

"Peki sen havayı kontrol etmedin mi ?İstediğin her şey olmadı mı ?"
"Evet!Ben de işte bundan dolayı şaşkına döndüm.İstediğim güneşi ve yağmuru elde ettim ama hiç mahsül yok."

"Peki hiç rüzgar, fırtına, kar ve buz istemedin mi ?Bunlar havayı temizleyip kökleri güçlü hale getiriyor. Mahsülün de içi doluyor.Hep iyi havayla olur mu hiç ? Elinde bu yüzden mahsül yok"

Yaşam hem iyi hava hem kötü hava, hem zevk hem acı, hem yaz hem kış, hem gece hem gündüz varsa yaşanır. Hem üzüntü hem mutluluk, hem rahat hem rahatsızlık olmalı.Yaşam işte böyle uçlar arasında güzelleşir.

"Allahım! Değiştirilebilecek şeyleri değiştirebilmem için bana güç ver, değişemeyecek şeyleri kabullenebilmem için sabır ver ve bu ikisini ayırt edebilmem için akıl ver. "

22 Şubat 2010

TORTUM DEMİRCİLER KÖYÜ'NDE RAHMETLİ OLDU

HABER YENİ
KÖYÜMÜZ SAKİNLERİNDEN Ahmet HARS(22 Şubat 2010 )
Allah(cc) rahmetine kavuşmuştur.
MERHUMEYE ALLAH(cc) RAHMET EYLESİN. YAKINLARINA DA SABIR VERSİN.

MERHUMA VE CÜMLE GEÇMİŞLERİMİZİN RUHUNA BİR FATİHA OKUMAYI UNUTMAYALIM.

18 Şubat 2010

REDEVCO ERZURUM ALIŞVERİŞ MERKEZİ'NDE PERSONEL KIYIMI


Erzurum Redevco Alışveriş Merkezi 75 milyon Euro'ya mâl olan ve 1.500 kişiye istihdam sağlanacak 32 bin metrekarelik alana sahipti.Erzurum'un en işlek alışveriş merkezi de oldu.Erzurumlu gençlere iş imkanı sağlanacaktı.İşsiz genlerin umudu olacaktı.

Erzurum Redevco Alışveriş Merkezi Güvenlik görevlisi olarak çalışan 10 Erzurumlu gencin işine hiçbir mazeret göstermeden son verdi.10 güvenlik personelinden 7'si evliydi.Ev geçindiriyordu.Kış gününde kapı dışarı edilen personel zor durumda kaldı.İşine son verilen personelinden birisine de ayın performans ödülü olarak altın verilmiş.Ardından da işine son verilmiş.Güvenlik personeline hiçbir açıklama yapmayan yönetimi de buradan sesleniyoruz.Bunların sendikaları yok diye kafanıza göre işe alıp kafanıza göre çıkarmamalısınız.
Erzurum Redevco Alışveriş Merkezi'den açıklama bekliyoruz.

Erzurum Redevco Alışveriş Merkezi Yönetimini de sağduyulu olmaya çağırıyoruz.

16 Şubat 2010

KADIN VE ERKEKTE SAĞLIK FARLILIKLARI

Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre aynı yaş grubundaki kadınlar ve erkeklerin sağlık durumu genel olarak farklılık gösteriyor.
Dünya sağlık raporu kadın ve erkeklerin sağlık durumları arasındaki farklılıkları ortaya koydu.
Sağlık açısından bakıldığında çocukluk döneminde kızla erkek arasında ortaya çıkan bir fark var.

Kız çocuklar erkeklere kıyasla çok daha fazla cinsel istismara maruz kalıyor.
Gençlik ve yetişkinlik döneminde kadınla erkek arasında sağlık durumuna ilişkin farklılıklar kendini gösteriyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, gelişmekte olan ülkelerde 15-19 yaş grubunda gebelikle ilgili sorunlar, başlıca ölüm sebeplerinden.
Güvensiz ve uygun olmayan ortamlarda kürtaj, bu ölümlerde önemli paya sahip.
Dünyada her yıl 500 bin dolayında kadın doğum sırasında ölüyor.
Bu ölümlerin neredeyse tamamı gelişmekte olan ülkelerde.
Kadınlarda en fazla rastlanan ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanseri, yoksul ülkelerde teşhis ve tedavi imkanından yoksun kalındığı için ciddi bir tehdit.
Kadınlar, depresyon ve endişe durumuna da erkeklerden daha yatkın.
Ateşle ilintili kazalarda yaralanma ve ölüm olaylarına kadınlarda daha fazla rastlanıyor.
Bu olaylar daha çok yemek yaparken meydana geliyor ancak şiddet de sebepler arasında yer alıyor.
Her ne kadar erkeklerin yaygın sorunu olarak görülse de kalp krizi ve felç yaşlılık döneminde kadınlarda başlıca ölüm sebebi.
Erkeklerden ortalama 6-8 yıl kadar daha uzun yaşayan kadınlar, yaşlılık döneminde görme ve duyma kaybıyla bunamadan da muzdarip oluyor.
trt'den alıntıdır.

14 Şubat 2010

MUTLAKA SARIMSAK YİYİN

Çiğ ya da pişmiş ama mutlaka tüketin.
Mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanserine iyi geliyor.
Çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketenlerde, mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanserinin daha az görüldüğü bildirildi. Amerikan Diyetetik Derneğinin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarımsağın yapısında bol miktarda su, şeker içeren karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler bulunduğunu belirtti.
Sarımsağın ayrıca yüksek miktarda fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerdiğini belirten Dönmez, ''Uygarlık tarihi boyunca sarımsağın tıp alanında özellikleri değerlendirilmiş ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılmıştır'' dedi.
Dönmez, sarımsağın bugün de atardamarları etkileyen hastalıklar, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanıldığına işaret ederek, şunları söyledi:
''Sarımsağın en önemli biyokimyasal özelliklerinden biri, vücuttaki zehirli toksik maddeleri atmaya yardımcı olma (antioksidan) potansiyelidir. Sarımsağın bu özelliğinin, içinde bulunan organik kükürt bileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Çiğ sarımsakta da antioksidan potansiyel vardır, ancak yüksek dozları kalp, karaciğer ve böbreğe toksik etkiler gösterebilmektedir.''
-KANSERE ETKİSİ-
Diyetisyen Dönmez, sarımsağın, organizmada birçok işlevi olduğu gösterilen, insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti artırıcı etkisi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Bu mekanizmalar sarımsağın damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini açıklamaktadır. Sarımsağın çeşitli mekanizmalarla kanser yapıcı etkenleri engelleyebileceği, bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek de kansere karşı yararlı olabileceği bilinmektedir. Sarımsak yıllardır kardiyovasküler hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır.''
Sarımsakta çok sayıda değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde (fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu belirten Dönmez, şunları kaydetti:
''Sarımsağın özellikle antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği, özellikle meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan renk maddelerinin bazılarından kaynaklanmaktadır. Bu maddelerin diyetle alımı, koroner arter hastalığı ölüm riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur. Çalışmalar sarımsak tüketiminin artırılmasının, kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu göstermiştir. Yapılan çalışmalar, çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanseri arasında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir.
Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında, sarımsağın diyetle tüketiminin özendirilmesi ve önerilmesi, kanser ve kalp damar sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan korunmada yararlı olacaktır. Sağlıklı beslenme programında tüm sebzeler ve meyveler gibi sarımsağın da yeri önemlidir.
Her birey sarımsak tüketimine dikkat ederek, mutlaka bu ürünü beslenme alışkanlıkları içerisine yerleştirmelidir.''

10 Şubat 2010

DÜNYAYA GELEN SON DEMİRCİLER KÖYLÜSÜ

Dursun Ali AĞAÇ'ın oğlu Turan AĞAÇ'ın bir kızı dünyaya gelmiştir.AĞAÇ ailesini tebrik ederiz.

Allah(cc) hayırlı evlat etsin.(Amin)

09 Şubat 2010

HZ. LOKMAN HEKİMİN NASİHATLERİ

Lokman Hekim ismini duymayanımız ve adını defalarca anmayanımız yoktur. Böylesine âşina olduğumuz Lokman Hekim kimdir, niçin belleğimizde bu derece yer etmiştir?

Bu sorunun cevabını bilmemizde fayda mülâhaza ettiğim için bu meseleyi konu edindim. Evet, kimdir Lokman Hekim?

Lokman Hekim, Hz. Eyyub Aleyhisselâm’ın kızkardeşinin veya teyzesinin oğlu Azer soyundan gelen Baura oğlu bilge bir zattır. Kur’ân-ı Kerîm’in 31’inci sûresinde bu zattan bahsedilmiş olup adı da bu sureye isim olarak verilmiştir. Lokman sûresinde Allah tarafından Hz. Lokman’a hikmet verildiği beyan edildikten sonra, oğluna verdiği nasihatları/öğütleri sıralanmıştır.

Hz. Lokman’a verildiği bildirilen “hikmet”, söz, hüküm ve kararda isâbet etmek anlamına gelir. Demek ki, “hikmet”te hem ilim ve hem de uygulamada mükemmellik/isabet söz konusudur.

Lokman Hekim, halk arasında hastalarına şifa dağıtan ünlü bir halk doktoru olarak bu ad ile dillere destan olmuştur. Oysa o, hayatın her alanına giren, her konuda halkın hizmetine koşan, problemlere isabetli çözümler bulan, ihlâslı öğütlerde bulunan, yaptıklarını insanlardan bir karşılık beklemeden yapan bir övülmüş kişidir. Kur’ân âyetleriyle hayırlı yadedildiğine göre, “hikmet”inin şükür vesilesi olduğu anlaşılmaktadır.

Lokman Hekim’in nasıl bir şahsiyete sahip olduğunu ve hayatına yön veren prensiplerin neler olduğunu Kur’ân-ı Kerîm’de zikredilen ve bizzat kendi oğluna verdiği nasihatlerden/öğütlerden anlıyoruz.

Şimdi Hz. Lokman Hekim’in oğluna nasihatlarını ve vecizelerinden bir bölümünü zikredelim:

“Yavrum!
• Allah’a ortak koşma. Çünkü Allah’a ortak koşmak, büyük bir zulümdür.” (Lokman sûresi, âyet: 13)
• “Yaptığın şey bir hardal tanesi ağırlığı kadar olsa, bir kayanın içinde veya göklerde ya da yerin içinde gizlenmiş bulunsa da, Allah mutlaka onu meydana çıkarır. Şüphesiz ki, Allah, her şeyin inceliğini, gizli tarafını bilir; her şeyden haberdardır.
• Namazını dosdoğru kıl.
• İyiliği emret, kötülüğe mâni ol.
• Başına gelene sabret. Çünkü bunlar üzerinde titizlikle durulması gereken şeylerdir.
• İnsanlardan ilgini kesme.
• Böbürlenerek yürüme. Allah, büyüklük taslayanları ve övünenleri sevmez.
• Yürüyüşünde tabii ol.
• Sesini kıs. Bilesin ki, seslerin en çirkini eşeklerin sesidir.” (Lokman sûresi, âyet: 16-19)
Lokman Hekim’in bu ve bunlara benzer dilden dile dolaşan hikmetli sözleri/vecizeleri, ahlâkî öğütleri ve tıbbi tavsiyeleri günümüzde hâlâ insanların önünü aydınlatmaktadır. Lokman Hekim der ki:
• Yeryüzü halkı arasında âlim, maden içindeki altın gibidir.
• Sırrını gizleyen muradına erer.
• Tecrübenin çokluğu, aklı geliştirir ve olgunlaştırır.
• Fesatlık, malın çoğunu yok eder.
• Tembel, uykusu çok, Allah’tan uzaklaşmış ve fakirliğe mirasçı olan kimsedir.
• Evden evvel komşu, yoldan önce de arkadaş edin.
• Öfkenin evveli delilik, sonu pişmanlıktır.
• Edebî olmayan şahıs, ruhu olmayan ceset gibidir.
• Kişi hangi şeyi ziyade severse onu çok zikreder.
• Tevazu şerefi artırır.
• Amelsiz âlim yağmursuz bulut gibidir.
• Cömert olmayan zengin meyvasız ağaç gibidir.
• Sabırsız fakir, yağsız kandil gibidir.
• Hayasız kadın tuzsuz yemek gibidir.
• Beş huy bize ahmağın kim olduğunu bildirir:
1- Sebepsiz yere öfkelenen,
2- Faydasız söz söyleyen,
3- Herkese güvenen,
4- Lüzumsuz sorular soran,
5- Dostunu düşmanından ayıramaz olan.

Lokman Hekim’in hikmetlerinden de bir ikisini aktaralım. Anlatırlar ki:
• Lokman Hekim’e sormuşlar:
“- İnsanların en kötüsü hangisidir.”
Lokman Hekim: “-İnsanların kendisini görmesine aldırış etmeyerek, kötülük yapmaya devam edendir” diye cevap vermiş.

• Lokman Hekim’e: “- Hastaya ne yedirelim?” demişler. O da: “- Acı söz yedirmeyin de ne yedirirseniz yedirin...” cevabını vermiş.

05 Şubat 2010

AFET EVLERİNDE SON DURUM



Köyümüzde yapılan afet evlerinin son hali şöyle.Boyaları yapılmış,pencereleri takılmış,teslim haline getirilmiş.

04 Şubat 2010

O ARTIK NİŞALNLI

Köyümüz sakinlerinden Muhlis BAĞBANCI'nın oğlu Adem BAĞBANCI nişanlanarak evlilik yolunda bir adım attı.Allah(cc) mesut etsin.

03 Şubat 2010

DİŞ DOSTU YİYECEKLER

Çilek, kivi, brokoli,elma,yer fıstığı, ada çayı ve yeşil çayın diş sağlığı açısından çok faydalı olduğu bildirildi.
Ağız ve diş sağlığı belki de en çok ihmal ettiğimiz ama hayatımız için çok büyük önemi olan bir konu .
Birçoğumuz dişlerimizi ihmal ediyoruz, kıymetini de kaybettikten sonra anlıyoruz .

Dişleri Doğru Fırçalamak Önemli
Önce dişlerimizi doğru fırçalamayı bilmemiz gerekiyor .

Diş Hekimi Güzin Kırsaçlıoğlu, "Dişlerimizi fırçalarken mutlaka kırmızıdan beyaza doğru fırçalıyoruz, yani diş etinden dişe doğru. Bu diş etiyle diş arasındaki gıdaların kalkmasına sebep olur" dedi.

Kırsaçlıoğlu, " Dilinizi fırçalamadan gece dişlerinizi fırçalayıp yatın, sabahleyin kalktığınızda plak dediğimiz yumuşak tortuları dişlerinizin üstünde görebilirsiniz, o yüzden dilinizin öne doğru alınıp dil üstünün de fırçalanması gerekir." dedi.

Çürümeyi Önleyenler Yiyecekler Hangileri ?
Çilek, kivi, brokoli,elma,yer fıstığı, ada çayı ve yeşil çay tam bir diş dostu. Dahası da var .

"Hamilelik döneminde tüketilen balığın aynı zamanda diş yapısını güçlendirici etkisi vardır." diye konuşan Diş Hekimi Kırsaçlıoğlu, "Süt ve süt ürünleri peynir bunların içerisinde olan kazein proteini hem dişlerin çürümesini engeller hem de dişleri güçlendirirler." dedi.

01 Şubat 2010

TORTUM ŞELALESİ

Erzurum'da doğa harikası olan Tortum Şelalesi'ni 2010 yılının mayıs, haziran ya da temmuz ayında mutlaka ziyaret etmeli.Oradaki temiz oksijeni ciğerlerinize çekerek vücudunuza bayram ettirmelisiniz. Dünyadaki herkes davetlidir. Kısa tanıtım videosunu mutlaka izlemelisiniz.

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ