BİR FATİHA DA SENDEN OLSUN

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ? TIKLA DA GÖR

             Allah (cc), Kuran-ı Kerim’de Ankebut suresi   55. ayetinde:” Her canlı ölümü tadacaktır.”diyor. Bizler ve bu yazıyı siz...

27 Kasım 2008

DERSİMİZ SEVGİ (SEVGİYE BİR DEBÖYLE BAKIN)

HABER YENİKüçük oğlan annesine geldi ve ona elindeki kağıdı verdi.Annesi elini kuruladıktan sonra kağıdı okumaya başladı:

Çimleri biçtiğim için: 5 milyon

Bu hafta odamı temizlediğim için : 1 milyon

Alışverişe gittiğim için: 500 bin

Küçük kardeşime baktığım için : 250 bin

Çöpü döktüğüm için : 1 milyon

İyi bir karne getirdiğim için : 5 milyon

Bahçeyi temizlediğim için : 2 milyon

Toplam borç: 14milyon 750 bin lira…

Annesi umutla kendisini süzen oğluna baktı.eline bir kalem aldı,kağıdın arka yüzünü çevirdi ve şunları yazdı:

Seni 9 ay karnımda taşıdım : Bedava

Hasta olduğunda başında bekledim : Bedava

Senin için dua ettim : Bedeva

Bazen değişik nedenlerle senin için gözyaşı döktüm : Bedava

Geceler boyu senin içi kaygı duyupu ykusuz kaldım : Bedava

Oyuncaklarını topladım,yemeğini hazırladım giysilerini yıkayıp ütüledim:Bedava

Ve oğlum şunların hepsini topladığın zaman gerçek sevginin bedelinin olmadığını görürsün.Bedavadır çünkü.

Oğlu annesinin yazdıklarını okuyunca gözleri doldu.Annesine baktı ve “anneciğim, seni seviyorum.”dedi.

Sonra annesinin elinden kalemi aldı ve kağıda büyük harflerle şunları yazdı:

HEPSİ ÖDENMİŞTİR”

25 Kasım 2008

1001 HATİM ERZURUM'DA BAŞLIYOR

HABER YENİGeleneksel olarak her yıl devam eden 1001 hatim okuma; Çarşamba günü başlıyor.Bu 1001 hatimin Erzurum'da başlaması 26.11.20081530'lu yıllarda Piri Ali Reis tarafından başlatılmış o günden bu güne kadar sürdürülüyor.İnşallah kıyamete kadar da devam edecek.Adı her nekadar 1001 hatim olsa da Erzurumlular bu sayının 4-5 katı kadar hatim okurlar.Hatimleri Erzurumlular evlerinde okurlar,bazı camilerde de din görevlileri tarafından okunur.Okunan hatimler müftülüğe bildirilir.İl müftülüğü bu yıl 26 Aralık 2008 Cuma günü okunan hatimlerin duasını Erzurum Ulu Cami'de her yıl olduğu gibi halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirecek.
Erzurum milli va manevi değerlerine bağlı şehirdir.Erzurumlular dadaştır.Dadaş merttir, yiğittir,gözüpektir,sağlamdır,adam gibi adamdır.
Erzurumlu Alvarlı Efe’nin gözüyle Erzurum, İslâm âleminin kilididir. Asırlardır İslâm topraklarında gözü olan, sıcak denizlere inmek isteyen Moskof’un önünde en büyük engeldir. Müslümanların ve iman sahiplerinin sağlam kalesidir:

Erzurum kilidi mülki İslam'ın
Mevla'ya emanet olsun Erzurum
Erzurum derbendi ehli imanın
Mevla'ya emanet olsun Erzurum
Geçmişte Erzurum’da son derece çalışkan, kahraman ve yiğit insanlar vardır. Kadınları erkekleri haya sahibi insanlardır. Erzurum edepli, erkânlı bir yerdir:
Gayet şecaatli erler var idi
Nisası, ricali hayadâr idi.
Edepli erkânlı bir diyar idi,
Mevla’ya emanet olsun Erzurum.

Bugün bu insanlar yok mu? Efe bundan ümidini kesmemiştir. Yine öyle çalışkan insanlar vardır. Çünkü, Erzurum iyi insanların, çalışkan insanların, dürüst insanların, yiğitlerin bol olduğu, harman olduğu bir yer gibidir, bir göldür orası. Göl yerinde sular çekilse de, azalsa da oralarda yine su bulmak mümkündür. Bu bakımdan çorak yerlerden daha kıymetlidir. Efe, duygularını şöyle dile getirir:
Göl yerinde elbet sular bulunur,
Yine vardır deyu ümid olunur,
Yine bu gün bin bahaya alınur,
Mevla’ya emanet olsun Erzurum.

Erzurum’da çok sağlam, samimî Müslümanlar vardır. Fakirlere, zayıf ve kimsesizlere iyilik ve yardımı eksik etmezler. Onların kalpleri imanla doludur. Bundan dolayı Efe Hazretleri, Yüce Allah’a hamdeder:
Hamdülillah metin İslamları var.
Fakire zaife ihsanları var
Külbe–i gönülde imanları var
Mevla’ya emanet olsun Erzurum

Erzurum’da hayır hasenat sahibi insanlar çoktur. Esasen Erzurum’un bizzat kendisi hayırlı ve bereketli bir ülke, bir vatan toprağıdır. Eğer dünyadaki diğer ülkelere de bakılıp, bir karşılaştırılması yapılırsa Erzurum’un bu özelliği açıkça görülecektir. Şöyle der Efe:

Hayrat hasenatlı erleri vardır,
Hayr u bereketli güzel diyardır.
Seyretsen âlemi bu âşikârdır,
Mevla’ya emanet olsun Erzurum.

Erzurum’un bir diğer özelliği de âlimlerinin, bilginlerinin çokluğudur. Bu âlimler, ilim bakımından yeterli kişilerdir. Kendilerine getirilen problemleri çözebilecek kapasiteye sahiptirler. Diğer taraftan yine Erzurum’da sohbetleriyle, varlıklarıyla gönüllere huzur veren, değerli, herkes tarafından bilinen, sevilen, sayılan, şöhret sahibi büyük zatlar da mevcuttur. Bunu Efe Hazretleri şöyle dile getirir:
Müşkil halleyleyen ulemâsı var,
Safa bahşeyleyen fuzalâsı var,
Şöhret şiar yine küberâsı var,
Mevla’ya emanet olsun Erzurum.

Bir başkadır Erzurum’da dinî hayat... Hele o birbirine yakın camilerden okunan ezan sesleri, özellikle de seher vakti o güzel sesli müezzinlerin kâinatı ezan sesleriyle uykudan uyandırması, diğer taraftan, Allah dostlarının Hak aşıklarının tevhit halkalarında zikretmeleri, o esnada coşan aşıkların, gönül ehli insanların Allah Allah seda ve naraları, bu manevî havaya ayrı bir özellik katar, ayrı bir güzellik ve zevk verir. Gönül ehli insanlar için bu ne güzel bir duygudur! Bu güzel duygu Efe Hazretleri’nin mısralarında şöyle terennüm edilir:

Seherlerde müezzinler nidası,
Halkalarda muvahhidler sadası,
Ne güzeldir zikrullahın edası;
Mevlâ’ya emanet olsun Erzurum.

Camilerde sürekli vaazlar verilmekte, kürsüler vaizlerle süslenmektedir. Bu vaiz efendiler canları pahasına da olsa Allah’ın emirlerini hiç kimseden korkmadan, çekinmeden, dobra dobra söyleyen insanlardır. Çünkü onlar bu sohbetleri Allah için yapmaktadırlar.

Vaizleri kürsüleri bezetmiş,
Candan geçmiş emrullah’ı gözetmiş,
Allah içün sohbetini uzatmış,
Mevlâ’ya emanet olsun Erzurum.

Erzurum’un en önemli özelliklerinden birisi de Ramazan ayına gösterilen hürmet ve saygıdır. Bir başkadır Erzurum’da Ramazan! Bu ayda bütün Erzurumlular oruç tutarlar, oruç tutmak Erzurumluluğun bir simgesi hâline gelmiştir.
Erzurumlular, ibadetleriyle iftarlarıyla, teravihleriyle ve Ramazan’a mahsus, çeşitli etkinlikleriyle şenlendirirler bu ayı. Bütün Erzurumlular bu şenlikten nasibini alırlar. Özellikle fakirlerin gönlü bu ayda daha çok alınmaya çalışılır, yapılan maddî yardımlarla, verilen iftar yemekleriyle, onlar da sevindirilir ve mutlu edilirler. Yaşlılara daha çok saygı ve hürmet edilir, bu mübarek ayda onların dualarının alınmasına çalışılır. Ramazan ayına son derece hürmet edilir. Erzurum’un bu özelliği, Efe’nin mısralarında şöyle dile getirilir

Ramazanda bir âlî- şân ederler
O şehr-i sıyâmı zî–şân ederler
Fukara gönlünü Gülşen ederler
Mevla'ya emanet olsun Erzurum

Civanlar pîrlere hürmet ederler,
Duasın almaya gayret ederler,
Ramazan’a güzel hürmet ederler.
Mevlâ’ya emanet olsun Erzurum.

Erzurum topraklarında milyonlarca evliya yatmaktadır. Asırlardır Müslüman canı ve kanıyla yoğrulmuş bu şehrin her tarafında ulu kişilerin türbelerini görmek mümkündür. Bilinen ve bilinmeyen pek çok Hak dostu bu toprakları şereflendirmekte, bu büyük insanların varlığı, Erzurum’a feyiz ve bereket getirmektedir. Erzurum’un manevî havasını artırmaktadır. Evliyalar yatağıdır Erzurum:
Binlerce bin meftun evliyası var
Zahir batın nice asfiyasi var
Feyzü bereketi kibriyası var
Mevla’ya emanet olsun Erzurum

Erzurum’un dünyada benzeri bulunmayan bir özelliği de binbir hatim geleneğidir. Genellikle ayında Erzurum’da çeşitli merkezî camilerde Erzurumlular, binbir tane hatim okumakta, Kur’an ı Kerim’i binbir defa baştan sona kadar tekrarlamaktadırlar. Başta din görevlileri, hafızlar ve Kur’ânı Kerim’i yüzünden güzel okuyanlar olmak üzere Erzurumluların çoğu, sabah ve yatsı namazlarında hatim okunan camilere gider, bu hatim cemiyetine katılırlar. Kur’ân cüzleri dağıtılır, okuma bilenler, alıp okur, okuyamayanlar ise, huşu içersinde orada oturup hatmin duasına iştirak ederler. Okunan hatmi şerifler, görevliler tarafından yazılarak, binbir tane olunca, bütün Erzurumlulara hatmin bittiği bildirilip, bu umumî duanın yapılacağı yer ve gün duyurulur. O gün çevre köy ve kasabalardan de gelen, hattâ son yıllarda olduğu gibi, diğer illerden de gelen müftülerin iştirakiyle Cuma namazından sonra, büyük bir törenle binbir hatmin duası yapılır. Bu gelenek ülkemizde, başka bir ilde olmadığı gibi, diğer İslâm ülkelerinde de yoktur. Bazı illerimiz, bunu yapmayı denemişler, ama başarılı olamamışlardır. Tarihte defalarca düşman istilasına uğrayan Erzurum, her defasında bu işgallerden kurtulmuştur. Binbir hatimlerin bu kurtuluşta ve çeşitli afet ve belaların def’inde büyük tesiri olduğuna inanır Erzurumlular. Alvarlı Efe de şiirinde; Erzurum’un bu en bariz özelliğini şöyle dile getirmektedir:

Binbir hatim nuru arşı doldurmuş,
Bela musibeti yerden kaldırmış,
Düşmanları kahreylemiş, öldürmüş,
Mevlâ’ya emanet olsun Erzurum.

Alvarlı Efe’nin sadece Erzurum’la, Erzurum’un tarihî, kültürel ve sosyal durumlarına değindiği mısralarını buraya aldığımız Erzurum Destanı’nın diğer kıtalarında da O, Erzurum’a ve Erzurumlular’a dualar etmekte ve Destanı’na şu mısralarıyla son vermektedir:

Kalplerine dolsun feyz–i Rabbani
Ahalisi bulsun rahm–ı Rahmani
Lütfu Erzurum’dan gördü ihsanı
Mevla’ya emanet olsun Erzurum

NOT:Alvar imamı Muhammet Lütfü Efe'de Allah(CC) razı olsun.

22 Kasım 2008

MUTLU OLMANIN 30 YOLU

1) Ağaç dikin, yabani otları yolun, bırakın elleriniz toprakla buluşsun.
2) Gülmek için, size eşlik edecek birilerinin olmasını beklemeyin.
3) Bahçenizde, balkonunuzun uygun bir köşesinde domates, biber, maydanoz yetiştirin. Az bile olsa tohumunu elinizle ektiğiniz bir sebzeyi yemek çok tatlı gelecektir.
4) Sabredin, istediklerinizin gerçekleşmesi için belirlenmiş doğru bir zamanı vardır.
5) Bir şeyler üretin. Resim yapın, yazı yazın, atkı ya da kazak örün.
6) Yavaşlayın ve anın keyfini çıkartın.
7) Uzun zamandır kin beslediğiniz birisini affedin.
8) Bir çocuğu veya bebeği sevin. Onlardan pozitif bir enerjinin size geçtiğini görecektir.
9) Çocukları üzecek ve incitecek bir şey yapmaktan sakının.
10) Çocukluğunuzda okuduğunuz masal kitapları sakladığınız yerden çıkarın ve tekrar okuyun.
11) Bir işi bitirmek için kendinize yeterli süre tanıyın.
12) Başarılarınızı ve başarısızlıklarınızı şansa bağlamayın.
13) Bir hayvanı sevin ya da yapabiliyorsanız ona sarılın.
14) Gün doğumu ve gün batımının ihtişamını hissedin.
15) Geçmişin geride kaldığını ve geleceğin hiçbir şekilde gelmeyeceğini hatırlayın.
16) Kusurlu yanlarınızı sevmek zorunda değilsiniz ama en azından onları kabul edebilirsiniz.
17) Karıncaların evlerini inşa edişlerini ve kendi ağırlıklarının 10 katı yiyecek taşıyışlarını izleyin.
18) Ara sıra içinizdeki çocuğun yaramazlık yapmasına izin verin.
19) Başarı bir süreçtir, bir varış noktası değildir. Bunu hep hatırlayın.
20) Evinizde çiçek yetiştirin.
21) Cebinizde veya çantanızda şeker taşıyın. Arkadaşlarınıza veya karşılaştığınız çocuklara bunlardan verebilirsiniz.
22)İşlerinizi ertelemeyin. Böylece geriye dönüp hataları düzeltmek için yeterli zamanınız olur.
23) Uzun zamandır aramadığınız bir arkadaşınız varsa hemen şimdi onu arayın.
24) Uzun zamandır rafta okunmayı bekleyen kitabınızı alın ve okumaya başlayın.
25) Ara sıra nostaljik takılın. Çocuk parkına gidip salıncağa binin, elma şekeri veya pamuk şekeri yiyin. İp atlayın, ya da misket oynayın.
26) Yeni bir dil öğrenin.
27) Rutinlerinizin dışında çıkın. Her zaman kullandığınız yoldan farklı bir yol keşfedin, mobilyalarınızın yerini değiştirin. Farklı bir yerden alış-veriş yapın. Yani bir şeyi farklı yapın.
28) Birisine yardım elini uzatın.
29) Hayatınızda değiştirebileceklerinizi değiştirin ve geri kalanları kendi haline bırakın.
30) Ve bugün sahip olduğunuz bir şey için şükredin.

21 Kasım 2008

HAYATA BİR DE BÖYLE BAK

islamcokguzel.wordpress.com

Elif gibi dosdoğru olunmalı hayatta…
Be gibi tek nokta üzerinde durabilecek kadar dengeli olunmalı…
Te gibi olmalı, veda hutbesinde emanet bırakılan iki şeyi (kuran ve sünnet) sürekli başının üzerinde taşımalı insan…
Se gibi az konuşup 3 dinlemeli toplumda…
Cim gibi çocukça bakmalı hayata, ama cim kadarda çok iş yapmalı…
Ha gibi gönlü geniş dostlar edinmeli insan,
kadar ağlamaklı olduğunda yardımcı olabilecek…
Dal gibi boynunu bükse de hayat,
Zel gibi şapkasını takmayı bilmeli zorluklara karşı…
kadar rahat olsa da insan bu dünyada,
Ze’nin noktası gibi başında dolanan bir sineğin olduğunu mutlaka bilmeli…
Sin midir sanki bu dünyada noktasız pulsuz tek garip…
Şın gibi pulları vermeli getirip…
Sad kadar şişse de karnın,
Dat gibi hayata bir göz kırp…
gibi bir yelkenlidir hayat,
kadar yükü olan…
Ayn gibi göğe çevir yüzünü…
Ğayn’ın noktası kadar şüphe olmasın kalbinde…
Fe eyne tezhebuun… (kaçış nereye)
Gaf gibi iki gözünü aç…
Kef kadar karizmatik ol…
Lam gibi tutunacak bir dal ol gariplere…
Mim’lenmiş olsan da yılma yıkılma…
Nun kadar susukun…
Vav kadar edepli ol…
He gibi haykır içinden geçenleri…
Lamelif gibi ellerini O (c.c)’na aç…
Ya Rabbi rahmet ve mağfiret kapılarını bize aç…

17 Kasım 2008

EHREKLİLER! MÜJDE ARTIK SULAR 24 SAAT AKACAK

HABER YENİ2008 yaz aylarında ihalesi yapılan Tortum Demirciler(Ehrek) Köyü ilave içme suyu Cidekar'dan (Pisüngöş'e yakın bir mevkiden) Sudökülen'den Cirikten Köyümüz su deposuna ulaştı.Bu isale hattının toplam uzunluğu 7-8 kilometre uzunluğundadır.

17.11.2008'de Tortum Kaymakamı Fatih ÜRKMEZER'in katılımı ve Köy Muhtarı Ömer KAYA ve köylülerin de hazır bulunduğu bir merasimle hizmete sunuldu.Küresel ısınmayla beraber su kıtlığının yaşandığı bu dönemde suyun önemi iyice artmıştır.Yaz aylarında sıkıntı yaşamamak için suyu ihtiyacımızı karşılayacak kadar kullanmalıyız.Şunuda unutmayalım ki Allah(cc) "yiyiniz,içiniz fakat israf etmeyiniz."diyor bizlerde israftan kaçınmalıyız.

Köy muhtarımız Ömer KAYA'ya bir önerimiz var.Köyümüzde içme suyu şebekesi için her eve bir su sayacı konulması zorunlu olmalıdır.Bu yapılmazsa Ehrek'i Tortum Gölünü de bağlasanız su problemi yine olur.Suyu gereksiz yere kullananlara da caydırıcı cezalar verilmelidir.


Köyümüzde kanalizasyon şebekesi de yenilenmeye başlanmıştır.Kanalizasyon boruları eski ve dar olması sebebiyle sıkça problem oluşturuyordu.Yenilenen şebekeden sonra inşallah bu problem ortadan kalkacaktır.
İçme suyu şebekesi ve kanalizasyon borularının değiştirilmesinde katkısı olan başta devletimize,Tortum Kaymakamı Fatih ÜRKMEZER'e ve Köy Muhtarı Ömer KAYA'ya,katkıda bulanan Ehreklilere teşekkür ederiz.
TÜM EHREKLİLER ADINA SİTE YÖNETİCİSİ
NOT:Sol tarafta bulunan ankete oy vermeyi unutmayınız!

13 Kasım 2008

EHREKLİLER! RESİMDEKİ EHREKLİLERİ TANIYOR MUSUNUZ? 2

Ağostos 2008'de Ehreklilerin resimlerinden bir klip yapmıştım.Şimdi de ikincisini yaptım. Ehreklilerin resimlerinden bir klip yaptım.Bakalım tanıyacak mısınız?İyi seyirler.




07 Kasım 2008

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI (2008 KPSS,ÖN LİSANS,ORTA ÖĞRETİM) SONUCU

HABER YENİKPSS Ortaöğretim ve Önlisans sınav sonuçları açıklandı. Önlisans ve ortaöğretim düzeyinden adayların katıldığı 21 Eylül 2008'de yapılan KPSS Ortaöğretim/Önlisans sonuçları açıklandı. ÖSYM tarafından yapılan KPSS’ye ortaöğretim mezunları için olan oturumuna 1 milyon 483 bin 765 kişi, önlisans mezunları için olan oturuma ise 373 bin 923 kişi katılmıştı. Detaylar için başlığa tıklayınız.

KPSS sonuçları için tıklayınız

2008-KPSS Ortaöğretim/Önlisans: Sonuçlara İlişkin Sayısal Bilgiler

NOT:Sınav sonuçlarını ilk önce açıklamıştım.Ancak bazı arkadaşlarımız sitede bulamadıklarını ifade ettiler.Dikkat bu sayfalar güncellendi.bölümünü takip etmenizi öneririm.

01 Kasım 2008

DÜĞÜNÜMÜZ VAR DAVETLİSİNİZ

HABER YENİ Köyümüz sakinlerinden Erzurum'da Yusuf BİLEN'in oğlu Mustafa BİLEN'İN düğünü var.Tüm Ehrekliler davetlidir.01.11.2008 Cumartesi İnci Düğün Salonunda Saat:12.00'da
Mustafa & Dilek Bilen çiftine mutluluklar dileriz.
Tüm Ehrekliler adına site yöneticisi.

ERZURUM'DA HALI YIKAMA SİZE BİR TELEFON KADAR YAKIN

TOMURCUK HALI YIKAMA
0442 214 19 34
0533 371 19 33

IŞILTI HALI YIKAMA
0442 242 05 97
0530 175 3414

POLAT HALI YIKAMA
0534 334 59 08
0 507 046 83 47

BURSADAKİ TORTUM DEMİRCİLER KÖYLÜLERİNİ MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ

Bursa'da yaşayan köylülerimiz ayda bir 27 hane reisi olarak toplanıyor. Kuranı Kerim okuyor, dua ediyor, birbirlerinden haberdar oluyor.
HABER YENİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ